• امروز : یکشنبه - ۹ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : 20 - شوال - 1445
  • برابر با : Sunday - 28 April - 2024
3
تولیت آستان مقدس شاهچراغ(ع)؛

نقش مردم در نظام سیاسی اسلام از قوت بیشتری برخوردار است

  • کد خبر : 49919
  • 23 مهر 1401 - 17:54
نقش مردم در نظام سیاسی اسلام از قوت بیشتری برخوردار است
تولیت آستان مقدس حضرت احمدبن موسی‌الکاظم، شاهچراغ(ع) تاکید کرد که نقش مردم در نظام سیاسی اسلام به دلیل آنکه بر پایه عقل و وحی به سامان رسیده و به باور و ایمان بنیادی بدل شده، نسبت به دیگر جهان‌بینی‌ها از استحکام و قوت بیشتری برخوردار است.

حجت‌الاسلام والمسلمین ابراهیم کلانتری در پانزدهمین جلسه از سلسله مباحث “ولایت فقیه” با اشاره به اینکه در جلسات گذشته ۲ پاسخ برای سئوال “جایگاه مردم در نظام سیاسی اسلام” ارائه شد، به تشریح پاسخ سوم به این پرسش پرداخت.

به نقل از آستان شاهچراغ(ع)، کلانتری گفت: مطالعه در ساختار سیاسی نظام های حکومتی رایج در جهان، حقیقت مهمی را در اختیار می گذارد که در جای خود قابل توجه فراوان است. آن حقیقت مهم این است که بی توجهی کامل، توجه محدود و یا توجه ویژه به نقش مردم در حاکمیت سیاسی، همگی مبتنی بر همان جهان بینی خاصی است که مبنا و اساس رویش یک نظام سیاسی است.

وی خاطرنشان کرد: فراموش نکنیم که نظام های سیاسی از دل جهان بینی ها سر بر می آورند؛ یعنی در حقیقت این جهان بینی ها هستند که تکلیف و نوع نظام های سیاسی را در جوامع انسانی مشخص می کنند. چنانکه سایر نظام ها و برنامه های اجتماعی، اعم از تعلیمی، تربیتی، اقتصادی، حقوقی، قضایی نیز در هر جامعه ای بر آمده از همان جهان بینی هایی است که ابتدا بر هر جامعه ای حاکم شده است.

تولیت حرم مطهر ادامه داد: در نظام های استبدادی و یا پادشاهی مطلقه، اعتقاد اساسی این است که توده های مردم در امر اداره جامعه از آغاز مسلوب الأختیار آفریده شده و محکوم به اطاعت محض از حاکمان خود هستند و حاکمان نیز از آغاز، حاکم  و مسلط بر جان و مال مردم آفریده شده اند و شأن حکمرانی در دستگاه آفرینش فقط در وجود آنان نهادینه شده است.

وی اضافه کرد: بر اساس همین اعتقاد، قدرت، توان و هنرحکومت بر مردم در دستگاه آفرینش به گروه خاصی واگذار گردیده و به صورت ارثی و ژنتیکی تا پایان تاریخ در همان گروه تداوم می یابد. اعتقاد به اینکه در دستگاه خلقت، پادشاه از اول پادشاه متولد می شود و رعیّت هم از آغاز رعیت متولد می شود و هیچ عاملی نمی تواند این روند طبیعی را تغییر دهد، یک جهان بینی را پدید می آورد که از درون آن نظام استبدادی و یا پادشاهی مطلقه متولد می گردد. تا زمانی که همین جهان بینی غلط بر فکر و ذهن و باور شهروندان یک جامعه حاکم باشد به صورت طبیعی نظام سیاسی آن جامعه نظامی استبدادی و یا پادشاهی مطلقه خواهد بود.

رئیس انجمن علمی انقلاب اسلامی، در پاسخ به این پرسش که آیا در جهان مدرن امروز چنین حکومت هایی وجود دارند؟ بیان کرد: پاسخ مثبت است. با کمال تعجب باید گفت در جهان معاصر حاکمیت سیاسی در بسیاری از کشورها از نوع پادشاهی است. این کشورها عبارتند از: آندورا، بحرین، بلژیک، بوتان، برونئی، کامبوج، دانمارک، ژاپن، اردن، کویت، لسوتو، لیختن‌اشتاین، لوکزامبورگ، مالزی، موناکو، مراکش، هلند، نروژ، عمان، قطر، عربستان، اسپانیا، سوئد، تایلند، تونگا، امارات، انگلیس (شامل ۱۶ کشور: ۱ـ آنتیگوآ و باربودا؛ ۲ـ استرالیا؛ ۳ـ باهاما؛ ۴ـ باربادوس؛ ۵ـ بلیز؛ ۶ـ کانادا؛ ۷ـ گرانادا؛ ۸ـ جامائیکا؛ ۹ـ نیوزیلند؛ ۱۰ـ پاپوآ گینه نو؛ ۱۱ـ سنت‌کیتس و نویس؛ ۱۲ـ سنت لوسیا؛ ۱۳ـ سنت وینسنت و گرنادین‌ها؛ ۱۴ـ جزایر سلیمان؛ ۱۵ـ تووالو؛ ۱۶ـ انگلیس).

وی در پاسخ به پرسش دیگری پیرامون روابط مدعیان لیبرال دموکراسی مانند آمریکا و فرانسه با اینگونه حکومت ها گفت: پاسخ این است که روابط مدعیان لیبرال دموکراسی غرب با اینگونه حکومت ها نه فقط بسیار حسنه، گرم و بدون هرگونه تنشی است، که بسیاری از این حکومت ها تحت الحمایه کامل آمریکا و فرانسه و انگلیس هستند.

کلانتری، دلیل این موضوع را اینگونه توضیح داد که زیرساخت اصلی لیبرال دموکراسی، سرمایه داری و اصالت سود است و تا زمانی که سران این حکومت ها، گاو شیرده خوبی باشند، سردمداران غرب هیچ مشکلی با آنها نخواهند داشت، اگر هم احیاناً مشکلی پیش آید فقط گاو را تغییر می-دهند نه ساختار سیاسی را.

وی در مورد جهان بینی نظام های لیبرال دموکراسی گفت: در نظام های لیبرال دموکراسی، جهان بینی عمومی این گونه شکل گرفته است که اولاً: انسان با ابزار حس و عقل ابزاری در حوزه های گوناگون و از جمله اقتصاد، سیاست، حقوق و اخلاق، محور و مقیاس نهایی به شمار می آید یعنی اومانیسم، و ثانیاً: قلمرو دین، صرفاً به جنبه خصوصی زندگی بشر محدود می باشد و ساحت های مختلف حیات انسانی از قبیل سیاست، حکومت، علم، اخلاق و حقوق، همگی بر اساس عقل و فهم نسبی بشر سامان می یابند یعنی سکولاریزم، و ثالثاً: انسان باید از آزادی کامل برخوردار باشد، برای جامعه و سرنوشت خودش تصمیم بگیرد و بر دولت و نهادهای حاکمیتی نظارت داشته باشد یعنی لیبرالیزم.

این استاد حوزه و دانشگاه اضافه کرد: اعتقاد به محوریت انسان و نه خدا و بر کنار بودن دین از همه عرصه ها و ساحت های مختلف اجتماعی و قایل شدن حق آزادی کامل برای انسان،  به صورت طبیعی به برجسته شدن نقش مردم در نظامِ سیاسیِ مبتنی بر چنین تفکّری می انجامد. براین اساس توجه ویژه به نقش مردم در نظام های لیبرال دموکرات، بخشی از جهان بینی و تفکّر کلانی است که از درون آن چنین نظام هایی متولد می شوند.

کلانتری در مورد نظام های کمونیستی، سوسیالیستی و فاشیستی گفت: تأمل در ماهیت این نظام ها، این حقیقت را نمایان می سازد که اینگونه نظام ها نیز بخشی از جهان بینی کلانی هستند که ابتدا بر ذهن و فکر و فرهنگ مردمان کشورهایی حاکم گردیده و بدنبال حاکمیت آن جهان بینی ها، این نظام های سیاسی پا به عرصه وجود گذاشته اند. عکس این قضیه نیز می تواند صادق باشد بدین صورت که هرگاه جهان بینی خاصی از ذهن و فکر و فرهنگ مردمی رخت بربندد به صورت طبیعی نظام سیاسی مبتنی بر آن جهان بینی نیز از صحنه اجتماع منقرض می شود.

وی اظهار کرد: ما وقتی کتاب «نبرد من» هیتلر را مطالعه می کنیم به روشنی بر این مطلب واقف می شویم که هیتلر قبل از آنکه فاشیزم را پایه گذاری کند، به نوعی تبعیض نژادی مفرط در آفرینش اعتقاد پیدا کرده و سپس به دنبال پایه گذاری یک نظام سیاسی بر اساس همان اعتقاد و جهان بینی بر آمده است. هیتلر در کتاب نبرد من این جهان بینی را به روشنی تبیین کرده است و برای تأسیس نظام سیاسی مورد نظر خود جمع بزرگی از مردم آلمان را با جهان بینی خود همراه کرده است.

تولیت حرم مطهر شاهچراغ(ع)، خاطرنشان کرد: بر همین اساس، هر گاه در میان شهروندان جامعه ای اعتقاد و باور عمومی این باشد که ۱. خالق، مدبّر و محور هستی خداوند است؛ ۲. حق حاکمیت اولاً و بالذات از آن خداوند است؛ حاکمیت هیچ عنصر انسانی جز با اذن خداوند حقّ و مشروع نخواهد بود؛ ۴. هیچ قانونی جز دین خدا و شریعت آسمانی نمی تواند در تنظیم روابط اجتماعی آدمیان مبنا قرار گیرد و ۵. شهروندان فقط از آزادی خدادادی و حقوق مشروع در چارچوب شریعت اسلامی برخوردارند.

وی ادامه داد: بی گمان نظام سیاسی برآمده از چنین جهان بینی و اعتقادی باید مشروعیت خود را از ناحیه خداوند دریافت نماید، دین خدا را مبنای اقدامات خود قرار دهد و در چارچوب شریعت اسلامی به برآوردن حقوق مشروع شهروندان اقدام نماید. در چنین نظامی نقش مردم پیش از آنکه در انتخاب حاکم دیده شود در انتخاب و پذیرش اصل دین نقشی اساسی به شمار می آید.

رئیس انجمن علمی انقلاب اسلامی، در نتیجه گیری آنچه گذشت اظهار کرد: جایگاه و نقش مردم قبل از آنکه در نظام های سیاسی، مورد مطالعه و تجزیه وتحلیل قرار گیرد باید در انتخاب و پذیرش جهان بینی های کلانی که از درون آنها نظام های سیاسی متولّد می شوند مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. از منظر چنین تحلیلی، نقش مردم در تولد، استقرار و کارآمدی نظام سیاسی مورد نظر اسلام، نه فقط با نقش مردم در تولد و به بار نشستن سایر نظام های سیاسی دنیا کمتر نخواهد بود، بلکه از آنجا که چنین جهان بینی بر پایه عقل و وحی به سامان رسیده و به ایمان و یک باور بنیادی تبدیل شده است نقش مردم در نظام سیاسی آن، از استحکام و قوّت بیشتری برخوردار است.

انتهای پیام

 

لینک کوتاه : https://sahabpress.ir/?p=49919

سحاب پرس در شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.