به گزارش سحاب پرس، دکتر هومان پارسا، در جمع خبرنگاران به مناسبت سالروز استقلال کانون وکلا، ضمن تقدیر از حضور اعضای کانون و اصحاب رسانه، بر اهمیت استقلال کانون وکلا و ارتباط آن با مطبوعات و رسانهها تاکید کرد و گفت: استقلال، جوهر و گوهر ذاتی حرفه وکالت است و همین ویژگی، عنصر حیاتی مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی نیز به شمار میآید.
عضو هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری فارس و کهگیلویه و بویراحمد افزود: در دموکراسیها، چهار رکن اساسی وجود دارد و اصحاب رسانه و مطبوعات به عنوان رکن چهارم دموکراسی نقش بسیار مهمی در فرآیند انتقال آزادانه اطلاعات و اخبار دارند، اگر مطبوعات وابسته به قدرت و منابع ذینفوذ شوند، قادر نخواهند بود چالشهای جامعه را به درستی منعکس کرده و به حل مسائل و مشکلات اجتماعی کمک کنند، در چنین شرایطی، مردم از اطلاعرسانی شفاف و صحیح محروم خواهند ماند.
پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره انتخابات هیئت مدیره کانون وکلا
دکتر پارسا در بخش دیگری از سخنان خود به انتخابات اخیر هیئت مدیره کانون وکلا اشاره کرد و در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران، گفت: انتخابات هیئت مدیره کانون وکلا سالانه برگزار میشود و در این انتخابات پنج عضو اصلی و سه عضو علیالبدل برای مدت ۲ سال انتخاب میشوند تا مسئولیتهای مدیریتی کانون وکلا را به عهده گیرند، نتایج انتخابات اخیر در تاریخ ۲۵ بهمن ماه اعلام شد و پس از بررسی اعتراضات توسط هیات نظارت، اعتراضات مردود اعلام و در نهایت اعتراض به دادگاه انتظامی قضات کشیده شد که رای نهایی آن پس از مشخص شدن اعلام می شود.
وی افزود: پس از بررسی اعتراضات به نتایج انتخابات، یک مرحله دیگر باقی مانده است که اعتراضات به تصمیمات هیئت نظارت در دادگاه عالی انتظامی قضات قابل رسیدگی است، پس از قطعیت نتایج در دادگاه عالی، هیئت مدیره جدید آغاز به کار خواهد کرد و فرآیند انتخاب اعضای جدید هیئت مدیره تکمیل میشود.
طرحهای پیشنهادی برای توسعه اشتغال وکلا و تسهیل دسترسی به وکیل
دکتر پارسا در ادامه به چالشهای اشتغال وکلا و لزوم ایجاد بستر مناسب برای اشتغال وکلا در پی تصویب قانون تسهیل اشاره کرد و گفت: در حال حاضر، برای ایجاد شرایط مناسب اشتغال برای وکلا، به ویژه وکلای جوان و بانوان، طرحهایی در مجلس شورای اسلامی مطرح شده است که در صورت تصویب، میتواند به رفع مشکلات موجود کمک کند.
وی گفت: الزام وکالت در دعاوی به منظور الزامی شدن حضور وکیل در دعاوی حقوقی به ویژه در محاکم مطرح است و با اجرای این طرح، نه تنها شرایط اشتغال وکلا بهبود خواهد یافت، بلکه مردم نیز میتوانند به صورت گستردهتری از خدمات وکیل در مراحل مختلف دعوا بهرهمند شوند.
پارسا، طرح وکیل خانواده، را مشابه طرح پزشک خانواده دانست و گفت: در آن وکلای دادگستری به عنوان مشاور حقوقی در خانوادهها فعالیت خواهند کرد، هدف این طرح جلوگیری از بروز اختلافات حقوقی در مراحل پیش از بروز دعوی است، وکیل خانواده میتواند با ارائه مشاورههای به موقع، از شکلگیری دعاوی جلوگیری کرده و به کاهش پروندهها در دستگاه قضایی کمک کند.
وی گفت: بیمه وکالت بهمنظور تسهیل دسترسی به وکیل و رفع نگرانیهای مردم از بابت تامین هزینههای وکالت است، این طرح میتواند شرایطی را فراهم کند که مردم به راحتی و بدون دغدغه مالی به خدمات وکلا دسترسی پیدا کنند.
دکتر پارسا همچنین بیان کرد: این طرحها بهویژه برای وکلای جوان و بانوان که معمولاً در حرفه وکالت با درآمد پایینتری مواجه هستند، میتواند فرصتی برای ارتقاء شرایط کاری و زندگی فراهم کند.
حواشی و چالشهای مربوط به مرکز وکلای قوه قضائیه
دکتر پارسا در بخش دیگری از سخنان خود به چالشها و حواشی ایجاد شده حول مرکز وکلای قوه قضائیه اشاره کرد و گفت: مرکز وکلای قوه قضائیه که در سال ۱۳۷۸ به موجب قانون برنامه سوم توسعه تشکیل شد، به دارندگان پروانه مشاوره حقوقی اجازه وکالت در محاکم را داده است، این مرکز با هدف ارائه مشاورههای حقوقی به مردم تاسیس شد و در حال حاضر وکلای دادگستری بهعنوان نهاد ریشهدار و بینالمللی شناخته میشوند.
وی ادامه داد: با وجود اینکه کانون وکلای دادگستری به عنوان یک نهاد مستقل و با اعتبار بینالمللی شناخته شده است، در صورت تغییرات قانونی و الزامات جدید، کانون وکلا پذیرای این تغییرات خواهد بود. در صورتی که الحاق یا ادغام مرکز وکلای قوه قضائیه با کانون وکلای دادگستری الزامی شود، کانون وکلا این موضوع را با توجه به الزامات قانونی پذیرا خواهد بود.
چالشهای مسئولیت قضائی وکلا
دکتر پارسا در ادامه به موضوع مصونیت قضائی وکلا اشاره کرد و گفت: یکی از چالشهای بزرگ وکلا در ایران، عدم مصونیت قضائی آنها است، برخلاف بسیاری از کشورهای دیگر که وکلا از مصونیت قضائی برخوردارند، وکلای ایران در برابر برخی اتهامات و شکایات از مصونیت برخوردار نیستند؛ این مسئله یکی از موانع اصلی در مسیر حرفه وکالت در کشور به شمار میآید و باید در راستای بهبود شرایط کاری وکلا، این چالشها بررسی و حل شوند.
دکتر پارسا با تاکید بر اهمیت استقلال وکلا و نقش آن در بهبود فرآیندهای قضائی و حقوقی کشور، از مسئولین خواست تا با توجه به مشکلات موجود، اقدامات لازم را برای رفع این موانع انجام دهند تا حرفه وکالت در ایران به درستی ارتقا یابد.