2

بزرگداشت علامه قطب الدین شیرازی، پاسداشت هویت و فرهنگ شیراز/ آرامگاه علامه توسط شهرداری شیراز در تبریز ساخته می شود

  • کد خبر : 130198
  • 20 بهمن 1403 - 7:20
بزرگداشت علامه قطب الدین شیرازی، پاسداشت هویت و فرهنگ شیراز/ آرامگاه علامه توسط شهرداری شیراز در تبریز ساخته می شود
مراسم بزرگداشت علامه قطب الدین شیرازی، دانشمند برجسته قرن هفتم هجری قمری، با حضور شهردار شیراز، اساتید، دانشجویان و علاقمندان به علم و فرهنگ، در این شهر برگزار شد.

به گزارش سحاب پرس، مراسم بزرگداشت علامه قطب الدین شیرازی، دانشمند برجسته قرن هفتم هجری قمری، با حضور شهردار شیراز، اساتید، دانشجویان و علاقمندان به علم و فرهنگ، در این شهر برگزار شد.

در این مراسم، دکتر محمدحسن اسدی، ضمن گرامیداشت این دانشمند بزرگ، به نقش مهم وی در توسعه علم و دانش در ایران اشاره کرد و گفت: شهر شیراز به عنوان یک شهر تاریخی و یک شهر کهن و باستانی، شهری است که مملو از فلاسفه، شعرا و حکیمان بزرگواری است که در این شهر زندگی می‌کردند و امروز آثارشان وجود دارد، شاید یکی از بزرگانی که مغفول مانده بود علامه قطب الدین شیرازی بود که یک منجم، ستاره شناس، فیزیکدان، پزشک و شاید همه چیز را یکجا داشت و سالیان سال کسی به یادش نبود.

شهردار شیراز افزود: آخرین باری هم که یک نکوداشت گرفته شده بود حدود ۱۴ سال پیش، در سال ۲۰۱۱ بود که توسط بنیاد یونسکو بوده است.

اعلام حمایت شهردار شیراز برای ساخت آرامگاه علامه قطب الدین شیرازی در تبریز

وی در ادامه از آمادگی شهرداری برای ساخت آرامگاه علامه قطب الدین شیرازی در شهر تبریز خبر داد و گفت: با توجه به اینکه مقبره ایشان در شهر تبریز است، حاضرم که با هماهنگی مسئولین شهر تبریز آرامگاه ایشان را بنا کنیم.

دکتر اسدی با اشاره به اینکه این جشنواره ادامه دار خواهد بود، گفت: دبیرخانه دائمی ما سعی می‌کند سالی یک بار آن را انجام دهد.

سید ابراهیم حسینی، رئیس شورای شهر شیراز، در این مراسم با اشاره به اهمیت برگزاری چنین جلساتی گفت: جلساتی که به این شکل برگزار می‌شوند، چند وزن دارند، یک کار هست که شورا و شهرداری تکالیف خود را جدی و اساسی در این وظیفه دارند یکی دیگر هم همکاری با مراکز علمی، پشتیبانی از جریانات علمی و تجلیل از زحمات افرادی که در عرصه علم فعالیت می‌کنند.

وی افزود: نکته سوم و مهم دیگر این است که شهرهایی مثل شیراز، یکی از شهرهای مهم کشور در زمینه های مختلف محسوب می شود، این همایش ها باعث شهر شیراز هم در کشور و هم در خارج از کشور، می شود، باید یک نتیجه نهایی از این کارها برای ما داشته باشد که مردم علاوه بر گذشته، ظرفیت‌های گذشته خود، استعدادها و فرصت‌های جدید را بشناسند و با دقت و سرعت بیشتر نسبت به آینده بتوانند مسیر ملی را طی کنند.

حسینی در ادامه سخنان خود اظهار داشت: بنابراین ما اگر شیراز را همان‌طور که هست معرفی کنیم، از این قبیل برنامه‌ها طراحی و از این برنامه‌ها پشتیبانی می‌کنیم، ان‌شاءالله شیراز در تراز مهم‌ترین شهرهای کشور و جهان اسلام قرار بگیرد.

در ادامه پروفسور یوسف ثبوتی کنفرانس نجوم ایران در شیراز را ستود و نقش شهرداری‌ها در توسعه فرهنگ را تبیین کرد و در حاشیه کنفرانس نجوم ایران که در شیراز برگزار شد، ضمن تمجید از سطح علمی این کنفرانس، به نقش مهم سازمان‌های فرهنگی مانند شهرداری‌ها در توسعه برنامه‌های علمی و فرهنگی اشاره کرد، گفت: سال‌ها استاد دانشگاه شیراز بودم و خاطرات خوبی از این شهر دارم.

چهره ماندگار فیزیک و نجوم ایران و عضو پیوسته فرهنگستان علوم گفت: کنفرانسی که من امروز در اینجا دیدم یکی از بهترین کنفرانس‌هایی است که در طول ۸۰ سالی که من در ایران می‌بینم بوده است.

وی افزود: امروز و دیروز، ۳۰ مقاله گوش کرده‌ام و بدون هیچ گونه اغراق، می توانم بگویم این مقالات، ارائه شده، قابل عرضه در مجامع بین‌المللی و در مجلات بین‌المللی هستند.

این استاد برجسته فیزیک، ضمن تبریک این موفقیت بزرگ به دانشگاهیان ایران، به ویژه منجمین و فیزیکدانان، ابراز امیدواری کرد: جوانان ایرانی در سال‌های آینده نیز شاهد دستاوردهای بزرگ‌تر و مهم‌تر در این عرصه باشند.

پروفسور ثبوتی در پاسخ به سوالی در خصوص نقش سازمان‌های فرهنگی مانند شهرداری‌ها در توسعه چنین برنامه‌هایی، گفت: شهرداری‌ها قاعدتا باید مطابق شرح وظایفی که دارند، نه فقط شهر را از لحاظ نظافت و عمرانی تامین کنند، بلکه باید به مسائل فرهنگی شهر هم اشراف داشته باشند.

وی با انتقاد از دیدگاه سنتی به وظایف شهرداری‌ها، افزود: حدود صد سال است که شهرداری در این کشور وجود دارد، کار شهرداری صرفا عمرانی نیست و باید شهرداری ها به فعالیت های علمی هم اشراف داشته باشند، درست است که مدارس جز وظیفه وزارت آموزش پرورش و دانشگاه‌ها وظیفه وزارت علوم، اما باید دانست مظاهر مدنیت امروز فقط مدرسه و دانشگاه نیست، بلکه موضوعاتی نظیر هنر، سینما و فرهنگ هم جز مظاهر مدنیت است و ترویج فرهنگ باید جزئی از وظایف شهرداری ها باشد.

پروفسور ثبوتی در پایان از اقدامات شهرداری شیراز در توجه به مسائل فرهنگی قدردانی کرد و گفت: امروز خوشحالم می‌بینم که شهرداری شیراز پیشگام در راه توجه به بزرگان و مشاهیر علمی است و علاوه بر کارهای عمرانی و نظافت شهر، به مسئله فرهنگ و جنبه های فرهنگی هم توجه دارد که بزرگداشت علامه قطب الدین شیرازی از فعالیت های شهرداری شیراز است.

محمدعلی چوبینی، در حاشیه مراسم بزرگداشت علامه قطب الدین شیرازی، ضمن تاکید بر اهمیت این مراسم، به تشریح اهداف برگزاری آن و نقش آن در پاسداشت هویت و فرهنگ شیراز پرداخت و با اشاره به اهداف برگزاری این جایزه علمی، گفت: یکی از مهم‌ترین اهداف برگزاری این جایزه علمی، توجه به هویت شهر شیراز، پیشینه و مشاهیر آن است، کمتر به ابعاد شخصیتی و گذشتگان شهر شیراز پرداخته شده و ما وظیفه داریم که به بهانه‌های مختلف، در راستای برندسازی شهر شیراز و پرداختن به هویت آن کار کنیم.

رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز افزود: جایزه علمی قطب الدین شیرازی بهانه‌ای شد تا بتوانیم هر سال بزرگانی که در رشته‌های مختلف علمی و فرهنگی در شهر شیراز پیشینه و اثرگذاری داشته‌اند را معرفی و از آنها تجلیل کنیم، این برنامه ها کمک می کند تا اتفاقات بزرگ و مهمی رخ دهد و نام مشاهیر و بزرگانمان از یادها نرود.

رئیس سازمان فرهنگی اجتماعی شهرداری شیراز در ادامه از آمادگی شهرداری برای همکاری در ساخت آرامگاه علامه قطب الدین شیرازی خبر داد و گفت: همانطور که قبلا نیز گفته شده، ما آمادگی داریم که با همکاری مسئولین شهر تبریز، در ساخت آرامگاه ایشان مشارکت کنیم.

چوبینی همچنین از تداوم برگزاری این مراسم و سایر برنامه‌های فرهنگی خبر داد و تصریح کرد: دبیرخانه دائمی این جایزه علمی فعال خواهد بود و ان‌شاءالله این مراسم هر سال برگزار خواهد شد، همچنین سایر برنامه‌های فرهنگی مانند جایزه ملی ادبیات کودک نیز طبق روال برگزار خواهند شد.

وی در پایان در خصوص بین‌المللی شدن این جایزه علمی گفت: در حال حاضر تمرکز ما بر برگزاری ملی این جایزه است و ان‌شاءالله در آینده، با بررسی و برنامه‌ریزی، امکان بین‌المللی شدن آن نیز فراهم خواهد شد. همچنین در نظر داریم بخش ویژه‌ای برای شرکت عموم مردم و ارسال مقاله توسط آنها در نظر بگیریم که ان‌شاءالله در سال آینده اجرایی خواهد شد.

دکتر معین مصلح، نیز به تشریح اهداف و برنامه‌های جایزه علامه قطب الدین شیرازی، هم با اشاره به اهمیت شخصیت علمی قطب‌الدین شیرازی، گفت: جایزه قطب‌الدین شیرازی به پاس خدمات ارزشمند این شخصیت برجسته در حوزه نجوم راه‌اندازی شده است. قطب‌الدین شیرازی نه تنها در علم نجوم، بلکه در سایر زمینه‌های علمی نیز آثار ماندگاری از خود به جای گذاشته است.

رئیس انجمن نجوم ایران در ادامه افزود: این جایزه با حمایت مالی شهرداری شیراز و همکاری انجمن نجوم ایران و دانشگاه شیراز برگزار می‌شود و هدف آن، علاوه بر تجلیل از برترین‌های حوزه نجوم، معرفی بیشتر این علم به عموم مردم و احیای حقوق ایران در عرصه علم است.

دکتر مصلح با تاکید بر لزوم معرفی دستاوردهای دانشمندان ایرانی به جهانیان، خاطرنشان کرد: ما بسیاری از اوقات در کتاب‌های تاریخ علم نجوم می‌بینیم که از دانشمندان یونانی و اروپایی نام برده می‌شود، اما از دانشمندان ایرانی و دستاوردهای آنان کمتر سخن به میان می‌آید، جایزه قطب‌الدین شیرازی فرصتی است تا ضمن معرفی این دانشمند بزرگ و آثارش، به احیای نقش ایرانیان در توسعه علم نجوم نیز بپردازیم.

رئیس انجمن نجوم ایران در پاسخ به سؤالی در خصوص برنامه‌های آتی این جایزه، گفت: تلاش ما این است که این جایزه به صورت سالیانه و در سطح ملی و بین‌المللی برگزار شود و بتواند تاثیرگذاری چشمگیری در جامعه علمی و عموم مردم داشته باشد، همچنین، از برندگان جایزه درخواست خواهیم کرد که برای عموم مردم نیز سخنرانی و برنامه‌هایی داشته باشند تا علم نجوم بیشتر در جامعه معرفی شود.

دکتر مصلح در پایان سخنان خود از حمایت‌های شهرداری شیراز و سایر نهادهای علمی و فرهنگی قدردانی کرد و ابراز امیدواری کرد: این جایزه بتواند گامی مؤثر در جهت توسعه علم نجوم در ایران و معرفی دستاوردهای دانشمندان ایرانی به جهانیان باشد.

تکریم نخبگان، الگویی برای نسل جوان

دکتر حبیب شریف، در حاشیه مراسم بزرگداشت علامه قطب الدین شیرازی تقدیر از برگزارکنندگان این مراسم، بر اهمیت تکریم و الگوسازی از نخبگان و دانشمندان ایرانی تاکید کرد و با اشاره به وظایف بنیاد نخبگان در شناسایی، تکریم و الگوسازی از نخبگان، گفت: هر فعالیتی که توسط مسئولین، به ویژه دست‌اندرکاران امور فرهنگی و علمی استان یا کشور در راستای شناسایی و تکریم و الگوسازی از نخبگان‌مان، از دانشمندان و اندیشمندان و اثرگذاران کشورمان انجام شود، قابل تقدیر است.

رئیس بنیاد نخبگان فارس افزود: یکی از وظایف ما در بنیاد نخبگان پس از شناسایی نخبگان و اندیشمندان، دانشمندان و اثرگذاران حوزه علمی، فرهنگی، اجتماعی و کارآفرینی، تکریم و الگوسازی از آنهاست تا نسل جوان و آینده کشور، به این زندگی و مرام بزرگ، ترغیب و از آن پیروی کنند.

وی، اقدام شهرداری شیراز در برگزاری مراسم بزرگداشت علامه قطب الدین شیرازی را «اقدامی ارزشمند» خواند و گفت: کاری که امروز شاهد بودیم و توسط شهردار شیراز انجام شد، به نظر من اقدامی ارزشمند بود، بسیاری از جوانان، این استاد بزرگ را کمتر می‌شناسند. اما امروز من مطمئنم بسیاری از کسانی که در این مراسم شرکت کردند، با این شخصیت برجسته آشنا شدند، واقعا جای تاسف است که وقتی به نیویورک می‌رویم، می‌بینیم که بعضی از مجسمه‌های مشاهیر ما را آنها دارند و ما کمتر به این موضوع توجه کرده‌ایم، به نظر من این کار بسیار عالی بود و ان‌شاءالله تداوم خواهد داشت.

دکتر شریف در ادامه به فعالیت‌های مجمع خیرین نخبه پرور اشاره کرد و گفت: در راستای همین فعالیت‌های تکریم و الگوسازی، ما یک NGO در سطح استان فارس به نام مجمع خیرین نخبه پرور به عنوان یک سازمان مردم‌ نهاد ایجاد کردیم که همان اهدافی که توسط بنیاد نخبگان فارس دنبال می ‌شود، توسط این NGO هم پیگیری شود، تفاوت آن با بنیاد نخبگان در این است که اینNGO توسط خیرین حمایت می‌شود، در حالی که بنیاد مورد حمایت دولت است و با توجه به محدودیت‌هایی که در بودجه بنیاد وجود دارد، این NGO به کمک بنیاد فارس آمده و یک سری فعالیت‌هایی که در آنجا هم نمی‌توانستیم انجام دهیم، توسط این NGO انجام می‌شود.

وی افزود: یکی از فعالیت‌ها، تعریف جایزه به نام بزرگان است، مانند جایزه امروز به نام قطب الدین تعریف شده است و ما حدود ۷۰ جایزه به نام بزرگان‌مان تعریف کرده‌ایم و در زیر لوای این جوایز، تعدادی دانش‌آموز و دانشجو را بورسیه می‌کنیم یا جایزه می‌دهیم و این بورسیه هم در راستای توانمندسازی دانشجویان است.

در این مراسم از اساتید و دانشجویان و همچنین از خانواده مرحوم استاد یوسف ثبوتی، چهره ماندگار فیزیک و نجوم ایران تجلیل و دکتر سهراب راهوار به عنوان نخستین برنده جایزه قطب الدین شیرازی، معرفی شد.

علامه قطب الدین شیرازی یکی از بزرگترین دانشمندان و حکمای تاریخ ایران است که در زمینه‌های مختلفی از جمله فلسفه، پزشکی، ریاضیات، نجوم و موسیقی آثار ارزشمندی از خود به جای گذاشته است.

برای مشاهده گزارش تصویری کلیک کنید

لینک کوتاه : https://sahabpress.ir/?p=130198

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.