در چندماه اخیر شاهد کمبود شیرخشک در داروخانهها بودیم و این موضوع به یکی از نگرانیهای خانوادهها تبدیل شده بود.
رئیس اداره نظارت و ارزیابی فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی شیراز در این خصوص به خبرنگار سحاب پرس گفت: در این ارتباط با چند مشکل اساسی مواجه شده بودیم که مهمترین آن، عدم تخصیص ارز بود که باعث شد تولیدات کارخانههای تولید شیرخشک در سهماهه تابستان به کمترین میزان در چندسال گذشته برسد و حتی خط تولید چند کارخانه به طور کامل تعطیل شد.
سجاد شرافت افزود: یکی دیگر از دلایل کمبود شیرخشک، قاچاق به کشورهای همجوار بود. به دلیل تفاوت قیمت فاحشی که وجود داشت و شیر خشک ۷۰ هزار تومانی داخل کشور، در کشوری مثل عراق با مبلغ ۲۵۰ هزار تومان خریداری میشد، دچار نشتیهای زیادی در زنجیره تامین شده بودیم که این مساله هم باعث شده بود که هر چه تولید میکردیم، باز هم دچار کمبود میشدیم.
شرافت با اشاره به بازگشت کارخانهها به روال عادی از اوایل پاییز، گفت: با توجه به پیگیریهای سازمان غذا و دارو و اختصاص ارز از سوی بانک مرکزی برای شرکتهای تولیدی شیرخشک، از اول مهرماه این کارخانهها با تمام ظرفیتشان شروع به تولید مجدد کردند و در حال حاضر تمام این شرکتها با ظرفیت کامل مشغول فعالیت هستند. البته با توجه به اینکه خط تولید همه این شرکتها محدود است، وقتی آنها میخواهند آن عقب افتادگی سهماهه تابستان را جبران کنند، یک مقدار زمان میبرد تا به آن وضعیت مطلوب که در گذشته شاهد بودیم برسند.
وی از رفع مشکل کمبود شیرخشک در استان فارس خبر داد و گفت: طبق قول سهماههای که سازمان غذا و دارو در اوایل مهرماه برای رفع مشکل کامل شیرخشک داده بود، این سهماه در حال حاضر سپری شده است و اگر بخواهیم فقط در خصوص استان فارس صحبت کنیم، با توجه به تعداد نوزادهایی که در استان فارس داشتهایم و با احتساب همه کسانی که از استانهای همجوار به فارس میآیند، حدود ۵۵۰ هزار خروجی را در ماه به ما اختصاص دادهاند که اگر این عدد محقق شود، به صورت مستمر به شرکتهای پخش و داروخانهها تزریق و به راحتی در همه سطح استان، حتی در دور افتادهترین روستاها هم در دسترس مردم خواهد بود.
شرافت به روند افزایشی تولید شیرخشک در چندماه اخیر اشاره کرد و گفت: مقدار شیر خشک در کل استان فارس، در تابستان بین ۲۰۰ تا ۲۵۰ هزار عدد در هر ماه بود که این رقم در مهرماه به ۳۷۰ هزار، در آبان به ۴۲۰ هزار و در آذرماه به ۴۹۰ هزار عدد رسید. در دیماه نیز اگر همان مقدار که تا کنون فراهم شده تا پایان ماه نیز ادامه پیدا کند، از ۵۵۰ هزار عدد هم عبور خواهیم کرد.
وی افزود: در حال حاضر نگرانیها و کمبودهای خانواده بسیار جزئی است، همه فرآوردهها به راحتی در دسترس مردم است و شاید فقط در خصوص دو فرآورده بسیار کممصرف مثل گیگوز یا تروویتال که شاید تنها ۲ درصد از سهم بازار را در بر میگیرند، دچار کمبود باشیم که با اطمینان خاطر میگویم در اوایل بهمنماه، این موارد هم برطرف خواهد شد و دیگر مسالهای به نام شیرخشک، مطرح نخواهد بود.
شرافت همچنین از طراحی سامانه تیتک (TTAC) توسط سازمان غذا و دارو خبر داد و گفت: با هماهنگی هیئت دولت، هر کسی که میخواهد شیرخشک دریافت کند باید اطلاعاتش را در این سامانه ثبت کند. از ۲۰ مهرماه همه داروخانههای کشور ملزم شدند که هر شیرخشکی که میخواهند ارائه دهند را در این سامانه ثبت کنند که این کار، دارای چند مزیت است. از جمله اینکه دقیقا مشخص میشود که در هر استان، کدام فرآورده بیشتر مورد استفاده مردم آن منطقه است و بدین ترتیب برنامهریزی بهتری از سوی سازمان غذا و دارو برای تامین نقاط مختلف انجام خواهد شد. یکپارچه شدن قیمتگذاری نیز یکی دیگر از مزیتهای استفاده از سامانه تیتک عنوان شد.
رئیس اداره نظارت و ارزیابی فرآوردههای طبیعی، سنتی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پایان از نظارت دقیق و مداوم بر شرکتهای پخش و داروخانهها اشاره کرد و گفت: در استان فارس ۵۲ شرکت پخش و ۹۵۰ داروخانه داریم که برای نظارت بر آنها، تعداد بسیار زیادی بازرس قرار دادهایم که با تمام توان مشغول نظارت نامحسوس هستند. در این ارتباط تخلفاتی هم گزارش شده است که تعداد آنها شاید به ۱۰ هم نرسد، اما نظارت از داروخانهها به صورت روزانه ۳۰ تا ۴۰ مورد بازرسی، در حال انجام است و خیال مردم از این بابت راحت باشد.
انتهای پیام