روح الله بهرامی با اشاره به جمعیت ۱۴۷ هزار نفری عشایر فارس در ترکیب سه قومیت ایل قشقایی، خمسه و لر با ۱۱ طایفه مستقل گفت :که اکثریت عشایر به شغل دامداری مشغول هستند .
وی خاطر نشان کرد ۶۷ درصد از مراتع استان فارس در اختیار عشایر کوچرو می باشد، ۲۰ هزار تن گوشت قرمز که یک سوم گوشت قرمز استان است، توسط عشایر تامین می شود.
وی با اشاره به اینکه عشایر سه میلیون دام سبک را مدیریت می کنند، افزود: در فارس ۱۴۷ هزار و ۲۷۴ نفر عشایر معادل ۲۷ هزار و ۲۷۵ خانوار پنج نفره وجود دارند و عشایر فارس سالانه ۵۷ هزار مترمربع فرش تولید می کنند.
بهرامی اظهار کرد: عشایر در شکل گیری فعالیت های سیاسی،فرهنگی اجتماعی نقش بارزی ایفا کردند و در شکل گیری نظام اسلامی فعالیت داشتند و حاصل این فعالیت تقدیم ۲ هزار شهید گلگون کفن به اسلام و انقلاب اسلامی می باشد.
وی اظهار داشت در مناطق عشایری به خاطر محیط باز و رفت و آمد کمتر عشایر به شهرهای بزرگ ، برنامه ریزی جهت تعویق کوچ، توزیع ماسک و ضد عفونی و هشدارهای بهداشتی در مدیریت کوچ، و استقرار اکیپ های بهداشتی در مناطق عشایری، علی رغم غربالگری ۱۲۰ هزار نفر عشایر خوشبختانه مورد فوتی بر اثر بیماری کرونا گزارش نشده است.
مدیر کل امور عشایر فارس با اشاره به اینکه در چهار طرح خدمت رسانی را به عشایر سیار انجام می دهد که یکی از طرح ها عملیات اجرایی اسکان است، تاکید کرد: برای عشایری که علاقمند به اسکان به صورت اختیاری هستند، عملیات تعیین مکان شکل می گیرد و مثل یک روستای جدید درمناطق مرتعی و عرضی خودشان سکنی داده می شوند.
وی با اشاره به اینکه این مکان ها به عنوان «کانون توسعه» مشخص می شوند که ۲۲۰ کانون مطالعه و طراحی شده است،گفت: ۱۳۰ کانون توسعه در فارس فعال شده که هفت هزار خانوار در آن زندگی می کنند.
بهرامی با اشاره به طرح آبرسانی به عشایر، گفت: آب رسانی سیار به عشایر علاقمند به کوچ، توسط دولت با ۵۲ دستگاه کامیون تانکر آبرسانی انجام و سالانه ۸۰۰ هزار مترمکعب آب جهت شرب خانواده های عشایری و دامهای آنها بین عشایر توزیع می شود.
مدیر کل امور عشایر فارس با اشاره به اینکه تامین علوفه و آرد از دیگر خدماتی است که سالانه توسط اتحادیه و شرکت های عشایری انجام می شود که حدود ۷۵ هزار تن علوفه در اختیار جمعیت عشایری قرار می گیرد، اضافه کرد: مدیریت در کوچ، خدمات در کوچ از دیگر برنامه های اداره کل می باشد.
وی با اشاره به اینکه تمام سرپرستان خانوار عشایر استان عضو تشکل های عشایری است، افزود: مسائل فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی عشایر به طور سالیانه رصد می شود.
به گفته بهرامی، یکی از طرح های مهم، طرح زنجیره تولید گوشت قرمز است که دام ها پروار بندی می شود و تسهیلات کم بهره برای این حوزه در اختیار عشایر قرار می گیرد که تاکنون ۷۴۰میلیارد ریال آن جذب شده که در این راستا ۱۸۹ هزار راس دام سبک پروار شده است و این طرح زمان چرای دام در مرتع را کاهش می دهد و در همین راستا تولید سه هزار و سیصد هزار تن گوشت قرمز افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه ترویج انرژی های پاک مهمترین اولویت اداره کل امور عشایرمی باشد که در همین راستا توزیع حمام های خورشیدی ، فانوس های خورشیدی و غیره در دستور کار قرار گرفته افزود: همچنین تعداد ۱۱۷ جایگاه نفت سفید احداث که از این تعداد ۱۱۲ جایگاه عاملیت شرکت نفت را اخذ نموده و تعداد ۹۹ جایگاه سیلندر توزیع گاز احداث و تحویل شرکت های تعاونی جهت خدمات رسانی کپسول های گاز به متقاضیان عشایر شده است.
بهرامی افزود: اعتبارات ارزش افزوده در قالب ۱۱۰ پروژه عمرانی با اعتباری بالغ بر ۷۰ میلیارد ریال جهت بهره برداری ۶۰۰ خانوار عشایری در مناطق عشایری فارس اجرایی شده است.
مدیر کل امور عشایر فارس بیان داشت: سالیانه ۵۷ هزار متر مربع فرش دستباف توسط بانوان عشایری تولید که معادل ۴۴ درصد فرش دستباف استان را تامین می کنند.
وی با اشاره به اینکه راه اندازی کانکس های سیار بهداشت در مناطق عشایری شکل گرفته است، افزود: در سال گذشته به همت دانشگاه علوم پزشکی با همکاری اداره کل امور عشایرفارس شاخص برخورداری بهداشت در عشایر ۲۰ درصد بود که با راه اندازی این کانکس ها شاخص ۳۷ درصد شده است و امسال ۱۹ کانکس بهداشت عشایر تامین شد.
به گفته بهرامی، در حوزه بانوان عشایری ۸۰ صندوق اعتبارات خرد زنان عشایری راه اندازی شده است که حدود ۲ هزار نفر از زنان عشایری تحت پوشش این صندوق ها قرار دارند و تسهیلات در اختیار این افراد قرار می دهد که نزدیک به ۳۷ میلیارد ریال تسهیلات در اختیار صندوق های خرد قرار دادیم که در حوزه اشتغال خانگی، صنایع دستی و گیاهان دارویی فعالیت می کنند.
وی با اشاره به اینکه در حوزه عشایر ۲ راهبرد اصلی را دنبال می کنیم که اول تلاش برای توسعه شاخص های زندگی عشایر از قبیل بهداشت، آموزش ، مسکن می باشدافزود: راهبرد دوم ایجاد تنوع در اشتغال و تولید عشایر است که پنج محور را دنبال می کنیم که کمک به راه اندازی اقامتگاه بوم گردی عشایر، کمک در زنجیره گوشت قرمز و گیاهان دارویی از نمونه آنست و تا پایان برنامه ششم سالیانه ۵ درصد در حوزه های پنج گانه تنوع ایجاد گردد.