به گزارش اداره روابط عمومی و همکاری های علمی بین المللی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC)، دکتر محمدجواد دهقانی سرپرست ISC گفت: نشست شورای راهبری پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ISC در روز دوشنبه سوم شهریور با حضور معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، رئیس و معاون پژوهش و فنآوری پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و نیز مدیر سیاستگذاری پژوهشی وزارت عتف و سایر اعضای این شورا از جمله رییس دفتر منطقه ای آیسسکو در ایران در دفتر وزیر علوم، تحقیقات و فنآوری به صورت مجازی برگزار گردید.
در این جلسه گزارشی از فعالیت ها و مصوبات شورای راهبری این پایگاه استنادی در سال گذشته به اطلاع اعضای شورا رسیده و سپس سیاست های و برنامه های پیشنهادی ارایه و نقطه نظرات اعضا در این خصوص مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت که بر این اساس میتوان به ایجاد کمیته اجرایی ISC، تفاهم نامه همکاری و قرارداد با سازمان همکاری اقتصادی D8، تفاهم نامه همکاری و قرارداد با سازمان همکاری اقتصادی D8، توسعه همکاری ISC با اتحادیه موسسات آموزش عالی و دانشگاه های جنوب شرق آسیا (آسایهل)، گزارش کیفی سازی نشریات نمایه شده در ISC، گزارش تغییر معماری پایگاه داده ISC، و بررسی رتبهبندیها اشاره کرد.
دکتر دهقانی در خصوص این جلسه اظهار داشت: «مطابق ماده ۴ اساسنامه، تشکیل کمیته اجرایی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام یکی از مهمترین کارهایی بود که در سال ۹۸ عملیاتی شد و اولین جلسه این کمیته نیز در خرداد ماه 98 با حضور اعضای کمیته تشکیل گردید. اعضای کمیته اجرایی ISC توسط وزرای آموزش عالی کشورهای منتخب و به نمایندگی از منطقه مربوطه شامل مناطق آفریقا، جنوب شرق آسیا، خاور میانه و سایر کشورهای اسلامی ازکشورهای مالزی، ترکیه، پاکستان، نیجریه و عمان معرفی و با حکم رییس شورای راهبری ISC (وزیر علوم، تحقیقات و فناوری ایران) منصوب شدند».
وی با اشاره به نام اعضا کمیته اجرایی گفت: «اعضای کمیته اجرایی حاضر در اولین جلسه شامل دکتر تونجای دوگراوغلو، معاون شورای ارزیابی کیفی آموزش عالی ترکیه، دکتر اسما اسماعیل، رییس آکادمی علوم مالزی و رییس دانشگاه USM، دکتر اظهر علی شاه، رئیس انجمن علمی و استاد دانشگاه سیند پاکستان، دکتر سلیمان باباتنده رامون یوسف، مدیر دفتر مدیریت تحقیق، نوآوری و فناوری اطلاعات، و عضو کمیسیون دانشگاههای ملی نیجریه و همچنین، دکتر ابراهیم محمد بشیر، دبیرکل کمیسیون ملی آیسسکو در نیجریه و دکتر عباس قنبری باغستان، رایزن علمی سابق ایران در جنوب شرق آسیا و اقیانوسیه به عنوان مشاور ریاست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام و نیز نماینده وزارت امور خارجه در امور همکاریهای علمی بینالمللی در این نشست حضور داشتند».
دکتر دهقانی ادامه داد: «در این نشست ابتدا پیام وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری، جناب آقای دکتر غلامی در خصوص جایگاه و نقش پایگاه استنادی علوم جهان اسلام ایراد شد و اظهار امیدواری نمودند همکاری بین ISC و کشورهای اسلامی به ارتقای اهداف بلندمدت علوم، تحقیقات، فناوری و نوآوری در جهان اسلام بیانجامد.
وی در خصوص هدف از برگزاری این نشست گفت: « این نشست با هدف بحث در مورد شیوه اجرایی نمودن برنامه های ISC در مناطق و نیز کشورهای اسلامی بخصوص همکاری در نمایه سازی نشریات علمی معتبر، پایش عملکرد علمی کشورهای اسلامی، کمک به افزایش ارتقای عملکرد پژوهشی دانشگاه ها و رتبه جهانی آنها در نظامهای رتبه بندی بینالمللی و برگزاری کارگاههای آموزشی نظاممند برای دانشگاهها و اعضای هیات علمی با هدف افزایش اثربخشی پژوهش در مقیاس های منطقه ای و جهانی بود».
دکتر دهقانی ادامه داد: «گروه دی هشت (گروه دی ۸ یا گروه هشت کشورهای مسلمان درحال توسعه که اندونزی، ایران، بنگلادش، پاکستان، ترکیه، مالزی، مصر و نیجریه در آن عضویت دارند)، از جمله پیمانهای منطقهای است که به منظور ایجاد روابط مستحکم اقتصادی بین کشورهای در حال توسعه اسلامی و تقویت نفوذ این کشورها در بازارهای جهانی و برقراری گفتوگو با کشورهای صنعتی تشکیل گردیده است و پایهگذار آن نجم الدین اربکان نخست وزیر اسبق ترکیه است (که با سفر به ۸ کشور عضو در تیرماه سال ۱۳۷۵ زمینه تأسیس این گروه را فراهم نمود). لازم به ذکر است که کمیته کارشناسان ارشد گروه دی هشت در سومین اجلاس خود که در شهر آنتالیای ترکیه برگزار گردید تصمیم گرفتند که ده گروه کاری برای بررسی زمینههای همکاری تاسیس گردد. این ۱۰ گروه عبارتند از: ۱- صنعت ۲- کشاورزی ۳- مخابرات و اطلاعات ۴- تجارت ۵- علوم و تکنولوژی ۶- توسعه نیروی انسانی ۷- بهداشت ۸- توسعه روستایی ۹- بانکداری و ۱۰- انرژی. که بر این اساس، مسئولیت دو گروه کاری مخابرات و اطلاعات، و علوم و تکنولوژی به ایران واگذار شده است:
بدنبال سفر رییس پایگاه استنادی به ترکیه و حضور در مقر اصلی سازمان گروه دی هشت در سال ۹۷ و عقد تفاهمنامه همکاری این سازمان با ISC ، در سال ۹۸ دبیرکل گروه دی هشت و هیات همراه با دعوت پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) به ایران آمده و در خصوص بحث و گفتگو برای عملیاتی نمودن پروپوزال ارسالی این پایگاه استنادی بحث و تبادل نظر گردید. در این حضور دو روزه کلیات قرار داد همکاری طرح پژوهشی Establishment of D8 Map of Scientific Excellence & Collaboration (D8-MSEC) در ۶ فاز مختلف در طول سه سال ۲۰۲۱-۲۰۱۹ توافق گردید. فاز اول پروژه تحت عنوان رتبهبندی دانشگاههای کشورهای عضو دی هشت در ۶ اسفند ماه ۹۸ با حضور آقای دکتر سعید عاملی دبیر محترم شورای عالی انقلاب فرهنگی و نیز دکتر منصور کبگانیان دبیر ستاد علم و فناوری و هیات همراه در محل پایگاه استنادی علوم جهان اسلام به صورت ویدو کنفرانس با هیات رییسه سازمان دی هشت در ترکیه مورد رونمایی قرار گرفت.
سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام اظهار داشت: «درخواست هیات امنای اتحادیه موسسات آموزش عالی و دانشگاه های جنوب شرق آسیا (آسایهل) دکتر نیناک اولان وراووث دبیرکل آسایهل از ISC برای تعاملات علمی بیشتر درحوزه علم سنجی و رتبه بندی و نیزنمایه سازی نشریات و همایشهای دانشگاههای عضو در این جلسه مورد بررسی قرار گرفت. در حال حاضر بیش از ۲۵۰ دانشگاه ازکشورهای منطقه جنوب شرق آسیا از جمله مالزی، اندونزی، تایلند، استرالیا، ویتنام، برونئی، سنگاپور، فیلیپین، کامبوج، هنگ کنگ، هندوستان، ژاپن، میانمار، سریلانکا، تایوان، تیمور شرقی، لهستان، بلژیک، کانادا، فرانسه، انگلستان، نیوزیلند، سوئد و ایران در آسایهل عضویت دارند. ضمنا پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در سال ۹۷ به عضویت این اتحادیه در آمده است. رییس دفتر منطقه ای آیسسکو در ایران آقای دکترصدری نسبت به توسعه فعالیت پایگاه استنادی علوم جهان اسلام به سایر کشورها اتحادیه های علمی تاکید نموده و لذا مقرر گردید نسبت به همکاری با این اتحادیه و نیز سایر مجامع علمی دیگر در تمام نقاط دنیا در قالب تفاهم نامه و قرارداد مد نظر قرار گیرد.
دکتر دهقانی در خصوص انواع برنامه های پیاده شده در این جلسه گفت: «برنامه های خاص و تغییرات اساسی انجام شده مطابق برنامه مصوب شورای راهبری مبنی بر بازنگری در شناسایی، نمایه سازی و ارزش گذاری نشریات معتبر علمی در سطح دنیا، جهان اسلام و ایران در این بخش به شرح زیرگزارش شده است:
از آنجا که نشریات رکن اصلی نظام علمی یک پایگاه استنادی میباشد توجه به کیفی نمودن نشریات نمایه شده بسیار ضروری است. در حال حاضر حدود ۳۶۰۰ نشریه معتبر علمی به زبان های فارسی، انگلیسی، فرانسه و عربی در پایگاه نمایه می شوند و بر طبق برنامه های میان مدت در راستای تحقق جهش تولید و پوشش حداکثری منابع علمی، با توسعه فرایند شناسایی و ارزیابی و نمایهسازی نشریات معتبر علمی به همه کشورهای دنیا این تعداد در آینده نزدیک به بیش از ۶۰۰۰ عنوان خواهد رسید. در همین راستا تغییراتی که در موضوع دهی نشریات نمایه موجود در پایگاه داده ISC در قالب سطوح موضوعی کلان، میانی و خرد و نیز تحلیل استنادی آنها برمبنای ضریب تاثیر و سطح نشریات برمبنای سیستم چارک بندی Q1 الیQ4 انجام شده بود معرفی گردید.»
وی ادامه داد: «همزمان در راستای کیفیسازی و پوشش بهینۀ نشریات معتبر علمی و به منظور استفاده از شاخصهای کیفی و جایگزین ضریب تاثیر، شیوه جدیدی برای سطح بندی و نمایهسازی نشریات طراحی کرده است. در این شیوه نمایه سازی و سطح بندی، نشریات نمایه شده در ISC بر اساس معیارهای ارزیابی ساختاری، محتوایی و مبتنی بر داده های علمسنجی در سه مجموعه متفاوت شامل «فهرست نشریات اولیه»، «فهرست انتظار» و «نشریات هسته» نمایه خواهند شد. بر این اساس، تاکنون ۲۵% نشریات نمایه شده در گروه نشریات هسته، ۳۱% در گروه نشریات فهرست انتظار و ۴۲% در گروه نشریات اولیه قرار گرفته اند. این شیوه سطح بندی روشی کیفی برای ارزشگذاری علمی نشریات معرفی می نماید و به عنوان شاخصی قدرتمند در آگاهی رسانی به جامعه علمی و کتابخانه ها در انتخاب منابع ارزشمند و کیفی عمل می کند. ضمنا در سال ۹۸ حدود ۳۴۶ نشریه فاقد شرایط لازم از لیست نشریات موجود در ISC خارج شدند.
دهقانی افزود: «با توجه به چالش های ناشی از ضریب تاثیر در سنجش اعتبار نشریات، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام تصمیم بر سنجش کیفیت نشریات با شاخصهای جایگزین نموده است و لذا طرح جدید ارزیابی نشریات بر مبنای وابستگی سازمانی نویسندگان در جلسه معرفی گردید. مقرر شد پس از بررسی میدانی و ارایه نتایج عملی این طرح برای تصویب نهایی در دستور کار شورای راهبری آینده قرار گیرد. »
وی همچنین عنوان کرد: «نشریات نامعتبر و جعلی یکی از چالش های ارتباط علمی در دنیای امروز هستند. انتشار مقاله در این نشریات نه تنها امتیازی برای نویسندگان به همراه نمی آورد بلکه به اعتبار علمی آنان نیز آسیب می رساند. تاکنون وزارت علوم، تحقیقات و فناوری؛ وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی و همچنین برخی دانشگاهها به صورت مجزا اقدام به معرفی نشریات نامعتبر و جعلی در قالب لیست های جداگانه نموده اند. طبق هماهنگی با حوزه معاونت پژوهش و فنآوری وزارت عتف، پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) به منظور صرفه جویی در وقت و افزایش دقت پژوهشگران و جلوگیری از پراکندگی اطلاعات موجود در لیست های اعلام شده، علاوه بر مشخص نمودن شاخص های علمی شناسایی ناشران و نشریات کم اعتبار و نامعتبر، اقدام به ادغام و یکپارچه نمودن لیستهای موجود در قالب لیستی واحد نموده است. لازم به ذکر است که پس از حذف موارد تکراری در لیستهای موجود حدود ۳۱۶۰ نشریه در فهرست نشریات کم اعتبار، جعلی و نامعتبر قرار گرفتند (https://jcr.isc.gov.ir/Blacklist.aspx) تلاش شده است اطلاعات موجود در لیستهای ارائه شده بازنگری و اطلاعات آنها از جمله آدرس الکترونیکی و شماره شاپای نشریات تصحیح شده و به فهرست اضافه گردد. در این راستا با شناسایی نشریات نامعتبر، ناشران نامعتبر نیز مشخص شدند و در قالب فهرستی جداگانه بیش از ۱۳۰۰ ناشر ارائه گردید. برخی معیارها و شاخص های کلی که برای شناسایی نشریات کم اعتبار، جعلی و نامعتبر مورد استفاده قرار گرفته که ملاک های مورد نظرکلی در چهار معیارکلی الف) ناشر، هیئت تحریریه و سردبیر نشریه ب) فرایند داوری و وجهه علمی نشریه ج) رعایت اخلاق علمی و حرفه ای د) شهرت و اعتبار ناشر و یا نشریه منظور شده است».
وی در خصوص تغییر معماری پایگاه داده ISC اظهار داشت: «با توجه به اینکه معماری پایگاهداده فعلی ISC، متناسب با اهداف تعریف شده و نیازهای جدید جامعه هدف نمیباشد، پس از انجام پژوهش و بررسی بازطراحی پایگاهداده فعلی به عنوان بهترین راه حل انتخاب گردید. به این منظور، با برگزاری جلسات کارشناسی و استخراج مستندات خودکار از پایگاهداده موجود، وضعیت جدولها، دادهها، و روالها مورد بررسی اولیه قرار گرفت. به همین منظور لازم است ایرادهای پایگاهداده فعلی لازم است برطرف و بازطراحی کلی پایگاهداده با هدف دست پذیری بیشتر برای کاربران درخصوص تحلیل های علم سنجی در حال انجام است. البته این مساله تبعاتی همچون نیاز به بازنویسی بخش دسترسی به داده برنامههای موجود و بعضا تغییرات پیچیدهتر را نیز خواهد داشت که در این زمینه باید در ادامه طرحی سنجیده با کمینه کردن زمان برنامهنویسی ارائه شود.»
وی با اشاره به برخی فعالیت های صورت گرفته در ISC گفت: «فعالیتها در این زمینه با برگزاری برخی جلسات کارشناسی شامل اینکه ISC چه نرمافزارها یا سامانههایی را کم دارد و چه ویژگیهایی لازم است به سامانههای فعلی اضافه شود انجام شد. همچنین با ارائه قابلیتها و امکانات توسط متخصصین کتابداری ISC از سایت Web Of Science و همچنین با بررسی و بحث تجربههای مشاوران پیرامون سامانههایی مانند Google Scholar و ResearchGate و Academia برخی امکانات و قابلیتهای بالقوه ای که ISC می تواند و یا باید داشته باشد با اولویتبندیهایی در نظر گرفته شد. از جمله این امکانات وجود اکانت و پروفایل کاربری برای نویسندگان، مجامع و موسسههای پژوهشی و زیر شاخههای آنها، ژورنالها، کنفرانسها و همچنین ابزارهای جدیدتر جستجو و زبان جستجوی تخصصی میباشد. همچنین نیاز اساسی به داشتن برچسب (تگ)های مکانی، نوعی و غیره بر روی رکوردهای دادهای شامل نویسندگان و مجامع از سوی مشاورین مطرح شد که میتواند به استخراج آمار برای ناحیههای جغرافیایی، دستهبندیهای نوعی مانند وزارت علوم/وزارت بهداشت/دانشگاه آزاد و غیره کمک کند. موارد دیگری از جمله افزایش مشاهدهپذیری دادگان موجود در ISC و همچنین مقیاسپذیری پایگاهداده و نرمافزارها برای رسیدن نمایهسازی به دادگان با حجم زیادتر نیز مطرح و پیرامون آنها بحث شد.»
دکتر دهقانی با اشاره به انجام رتبهبندیهای متفاوت در ISC گفت: «گزارش اقدامات انجام شده برای ارزیابی و رتبهبندی دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور توسط پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در سال ۹۹ در این جلسه ارایه گردید. مواردی از قبیل تشکیل کارگروه ویژه با مسئولیت معاون آموزشی وزیر و نیز تدوین معیارها و شاخص های ارزیابی با توجه به مطالبات در سطح ملی بر اساس برنامه های مصوب بالادستی از قبیل سند چشم انداز، سیاست های کلان علم و فناوری و نقشه جامع علمی کشور و نیز توجه به عملکرد دانشگاه ها در سطح بین المللی و البته آن هم در چارچوب برنامه های بالادستی مد نظر قرار گرفت. پس از بررسی های انجام شده در جلسات کارشناسی مکرر، برخی شاخص ها و معیارها به همراه وزن های مربوطه تهیه و با اعمال تغییرات اساسی در کارگروه مربوطه به تصویب رسید. معیارهای کلی پیشنهادی در ارزیابی و رتبه بندی دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در ۶ حوزه آموزش ( با وزن ۳۰ درصد )، پژوهش ( با وزن ۲۵ درصد )، فناوری و نوآوری (با وزن۲۰ درصد)، بین المللی سازی ( با وزن ۱۰ درصد)، اثر گذاری اقتصادی ( با وزن ۱۰ درصد) و خدمات اجتماعی، زیر ساخت و تسهیلات (با وزن ۵ درصد) می باشد. همچنین معیارهای کلی پیشنهادی جهت ارزیابی و پژوهشگاه ها و موسسات پژوهشی در ۵ حوزه پژوهش ( با وزن ۲۵ درصد )، فناوری و نوآوری ( با وزن ۳۵درصد)، بین المللی سازی ( با وزن ۱۰ درصد)، اثر گذاری اقتصادی ( با وزن ۲۰ درصد) و خدمات اجتماعی، زیر ساخت و تسهیلات ( با وزن 10 درصد ) می باشد. در حال حاضر این رتبه بندی به صورت آزمایشی برروی تعدادی دانشگاههای منتخب در حال انجام و پس از بررسی و تایید نتایج به کل دانشگاهها و مراکز پژوهشی کشور تعمیم یافته و نتایج آن درانتهای سال ۹۹ اعلام خواهد شد».
وی در ادامه با اشاره به رتبهبندی جهانی ISC گفت: «به منظور مقایسه حرکت علمی و عملکرد دانشگاه های کشور در سطح بین المللی و با توجه به تجارب ارزشمند گروه رتبه بندی پایگاه استنادی علوم جهان اسلام در زمینه رتبه بندی دانشگاهها در سطح ملی، دو نوع رتبه بندی جدید در سطح بین المللی با عنوان «رتبه بندی جهانی ISC» (ISC World University Rankings) با تصویب شورای راهبریISC و تأکید وزیر محترم علوم، به عنوان رییس شورای راهبری در دستور کار قرار گرفت. یکی از مهمترین دستاوردهای انجام رتبه بندی جهانی، ایجاد یک پایگاه داده از جزئیات کامل اطلاعات علمی و پژوهشی کشورها و دانشگاه های تراز اول دنیا است که در نتیجه آن امکان برنامه ریزی و تهیه نقشه راه به منظور دستیابی به اهداف و چشم انداز کشور و نیز دانشگاه های کشور در سطح بین المللی وجود خواهد داشت. رتبه بندی جهانی ISC در سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ با حضور بیش از ۲۰۰۵ دانشگاه از سراسر دنیا انجام و در سال ۲۰۲۰ نیز بزودی نتایج آن اعلام خواهد شد. در انتخاب معیارهای رتبهبندی جهانی ISC توجه به مأموریت دانشگاهها از جمله پژوهش ( با وزن ۶۰ درصد)، نوآوری (با وزن ۱۵ درصد)، آموزش ( با وزن ۱۰ درصد) و فعالیتهای بینالمللی (با وزن۱۵ درصد) مورد نظر قرار گرفته است. اطلاعات این رتبهبندی از پایگاههای اطلاعاتی USPTO ،WoS، Incites گردآوری شده است. معیار پژوهش شامل ۵ شاخص حجم پژوهش، تعداد استناد به مقالات و تاثیر استنادی نرمال شده، تأثیر استنادی نسبت به کل جهان و تعداد مقالاتی است که در نشریات برتر به چاپ رسیده اند. بازه زمانی سه ساله در این شاخص ها از جمله تعداد کل انتشارات هر دانشگاه در بازه زمانی سه ساله، تعداد کل استنادات به مقالات منتشر شده، تاثیر استنادی نرمال شده، تأثیر استنادی نسبت به کل جهان، تعداد مقالات با کیفیت دانشگاه ( نشریاتQ1 ، مجلات نیچر، ساینس و فهرست نشریات نیچر ایندکس) در نظر گرفته میشود.
تعداد دانشگاه های قاره های مختلف در نظام رتبه بندی بین المللی ۲۰۱۹-ISC | ||
۲۰۱۸ | ۲۰۱۹ | قاره |
۴۲۸ | ۶۴۶ | اروپا |
۴۳۸ | ۷۸۶ | آسیا |
۲۷ | ۷۰ | آفریقا |
۲۴۴ | ۳۶۳ | آمریکای شمالی |
۴۳ | ۹۳ | آمریکای جنوبی |
۴۰ | ۴۷ | اقیانوسیه |
۱۲۲۰ | ۲۰۰۵ | جمع کل دانشگاه |
وی در تحلیل جدول تعداد دانشگاه های قاره های مختلف در نظام رتبه بندی بین المللی ۲۰۱۹ گفت: «از جمهوری اسلامی ایران ۴۳ دانشگاه در رتبهبندی جهانی ۲۰۱۹-ISC حضور داشته اند. بر اساس مأموریتهای دانشگاهها، تعداد ۲۳ دانشگاه جامع کشور در این رتبه بندی حضور دارند. دانشگاه های جامع حاضر در این رتبه بندی عبارت از: دانشگاه های تهران، تربیت مدرس، فردوسی مشهد، شهید بهشتی، شیراز، تبریز، گیلان، اصفهان، بوعلی سینا، رازی، سمنان، کاشان، یزد، شهید باهنر کرمان، مازندران، ارومیه، یاسوج، الزهرا (س)، بین المللی امام خمینی (ره)، شاهد، شهید چمران اهواز، شهرکرد و دانشگاه محقق اردبیلی است. از دانشگاه های علوم پزشکی نیز ۱۲ دانشگاه شامل دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، ایران، اصفهان، مشهد، تبریز، بقیه الله، شیراز، مازندران، جندی شاپور اهواز، کرمان و کرمانشاه حضور دارند. از دانشگاه های صنعتی نیز ۸ دانشگاه شامل دانشگاه های صنعتی اصفهان، شریف، امیرکبیر، علم و صنعت ایران، خواجه نصیرالدین طوسی، نوشیروانی بابل، سهند و شاهرود در این نظام رتبه بندی قرار دارند. نتایج کامل این رتبه بندی در پایگاه اینترنتی به آدرس https://isc.gov.ir قابل مشاهده میباشد.»
وی در ادامه با اشاره به رتبهبندی کشورهای اسلامی ISC گفت: «در رتبه بندی ۲۰۱۹ ISC از نظر تعداد دانشگاه ها، ترکیه با ۷۲ دانشگاه بیشترین تعداد حضور را داشته است. در بین سایر کشورهای اسلامی، ایران با ۴۳ دانشگاه، مالزی با ۲۱ دانشگاه، مصر ۱۸ دانشگاه، اندونزی و پاکستان هر کدام با ۱۳ دانشگاه، عربستان سعودی ۱۲ دانشگاه، الجزایر و تونس هر کدام با ۷ دانشگاه، نیجریه ۶ دانشگاه و مراکش ۵ دانشگاه، عمارات متحده عربی ۴ دانشگاه، لبنان، قطر، اردن، بنگلادش، قزاقستان قطر هر کدام با ۲ دانشگاه و سایر کشورهای اوگاندا، عمان، کویت، کامرون، عراق، سنگال، سودان هر کدام با یک دانشگاه در این رتبه بندی قرار گرفته اند.
وی گفت: «نتایج کامل این رتبه بندی در پایگاه اینترنتی به آدرس https://isc.gov.ir قابل مشاهده میباشد.»
سرپرست در خصوص رتبه بندی دانشگاههای کشورهای گروه دی هشت گفت: «با در نظر گرفتن حدود یک دهه تجربه پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) در رتبه بندی دانشگاه های ایران و نیز تجربه رتبهبندی دانشگاههای کشورهای اسلامی ( ISC Islamic world university rankings) و رتبهبندی دانشگاههای جهان (ISC World university rankings) از سال ۲۰۱۸، بر اساس تفاهم نامه ای که میان سازمان D8 و پایگاه استنادی علوم جهان اسلام منعقد شد، رتبه بندی دانشگاههای عضو این سازمان بعنوان بخشی از یک قرارداد به پایگاه استنادی علوم جهان اسلام واگذار شد و این رتبه بندی با نام D-8 UNIVERSITIES’ RANKING در پایگاه انجام گرفت. به منظور رتبه بندی دانشگاههای کشورهای گروه دی۸ ، اطلاعات پژوهشی۱۳۰۳۴ سازمان از کشورهای مختلف عضو گروه دی۸ در پایگاه اطلاعاتی INCITES در فاصله سالهای ۲۰۱۵-۲۰۱۷ بررسی شد. از بین این سازمانها، دانشگاههایی که بیش از ۱۵۰ مدرک را در این بازه زمانی منتشر کرده بودند جامعه هدف رتبه بندی تشکیل را دادند. تعداد دانشگاههایی که این شرایط را داشتند ۳۷۸ دانشگاه بود که در رتبه بندی D-8 UNIVERSITIES’ RANKING 2019 حضور یافتند. دانشگاه های حاضر در رتبه بندی دانشگاه های کشورهای گروه دی۸ به تفکیک کشور در جدول زیر نشان داده شده است. همانطور که دیده میشود، کشورهای ترکیه، ایران و پاکستان بیشترین تعداد دانشگاههای حاضر در رتبه بندی را داشته اند. »
تعداد دانشگاه حاضر در رتبه بندی | نام کشور |
۱۴۸ | ترکیه |
۵۸ | ایران |
۴۳ | پاکستان |
۴۲ | اندونزی |
۳۳ | مالزی |
۳۳ | مصر |
۱۴ | نیجریه |
۷ | بنگلادش |
نتایج کامل این رتبه بندی در پایگاه اینترنتی به آدرس https://d8.isc.gov.ir/URD8.aspx قابل مشاهده میباشد.
سرپرست ISC با اشاره به گزارش پایگاه استنادی درخصوص نظارت برگزاری همایش های علمی در کشور از سال ۹۸ که بر اساس مصوبه مربوط به آیین نامه و شیوه نامه جدید ثبت همایش در ISC گفت: « با تصویب شیوهنامه ها و قوانین مناسب و ارزیابی دقیق همایشها تلاش شده است همایشهای معتبر از همایشهای نامعتبر تفکیک شوند. لازم به ذکر است که در آییننامه و شیوه نامه ثبت همایشهای علمی جدید که در پایان سال ۱۳۹۷ ابلاغ گردیده است، بر افزایش کیفیت همایشهای نمایه شده در ISC تاکید شده است و هدف تنها افزایش تعداد همایشهای نمایه شده نمیباشد.
وی ادامه داد: « تعداد همایش های برگزار شده برای دانشگاه ها، انجمن های علمی و پژوهشگاه ها در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ کاهش یافته است. همایش های برگزار شده موسسات آموزش عالی (مراکز آموزشی کوچک) با اجرای شیوه نامه جدید در سال ۹۸ از ۶۴ همایش در سال ۹۷ به ۲۶ همایش در سال ۹۸ کاهش یافته است. و تعداد همایش های نهادهای دولتی و خصوصی از ۲۹ همایش در سال ۹۷ به ۲ همایش در سال ۹۸ رسیده است. همانطور که ملاحظه می شود از ابتدای سال ۹۸ همایش های نمایه شده در سامانه جامع ثبت و اطلاع رسانی همایش های معتبر علمی پایگاه استنادی ISC بر اساس آییننامه و شیوه نامه جدید کاهش یافته است. قابل ذکر است که بعضی از همایش ها هم در سطح ملی و هم در سطح بین المللی برگزار شده اند. در صورت عدم اجرای این شیوه نامه بر اساس رشد افزایشی چند سال قبل پیش بینی میشد که تعداد همایش های سال ۹۸ به بیش از ۹۰۰ مورد برسد.»
سال | تعداد کل همایش های برگزار شده | تعداد همایش های برگزار شده بین المللی | تعداد همایشهای ملی برگزار شده | تعداد همایشهای منطقه ای برگزار شده | تعداد همایش های دانشگاهها | تعداد همایش های مؤسسات آموزشی | تعداد همایش های انجمنهای علمی | تعداد همایش های پژوهشگاهها | تعداد همایش های نهادهای دولتی و خصوصی |
۱۳۹۷ | ۶۶۷ | ۱۳۰ | ۵۲۳ | ۱۶ | ۳۸۳ | ۶۴ | ۱۴۶ | ۴۵ | ۲۹ |
۱۳۹۸ | ۵۴۴ | ۱۲۰ | ۴۲۰ | ۸ | ۳۷۴ | ۲۶ | ۱۱۰ | ۳۲ | ۲ |