به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی استان فارس، ابراهیم زارع ضمن تبریک هفته دولت گفت:کشف گونهای جدید از سختپوستان آبزی و جداسازی، شناسایی و معرفی قارچ عامل بیماری خشکیدگی خوشه خرما برای اولین بار در دنیا، معرفی زنبور بذرخوار گیاه وشاء و سوسک بذرخوار گیاه گون برای اولین بار در ایران از دستاوردهای شاخص پژوهشی مرکز تحقیقات کشاورزی فارس در دولت تدبیر و امید است.
وی ابراز کرد: شناسایی عامل بیماری میوه سبز (گرینینگ) مرکبات برای اولین بار در استان فارس و گزارش عدد کروموزومی شش گونه (از سه خانواده) گیاه انحصاری و اندمیک ایران برای اولین بار در جهان از دیگر موفقیت های پژوهشی است.
زارع، از پژوهشهای زیربنایی نیز سخن گفت و افزود: بر این اساس “نقشه راه تحقیقات کشاورزی استان در ۲۰ جلد”، “اطلس کاربری اراضی کشاورزی در استان فارس با سنجش از دور و جیایاس” و “برنامه جایگزین علوفه و دانههای وارداتی در صنعت دام و طیور” تدوین شد.
این محقق؛ “تولید جیره غذایی بر پایه خرما مخصوص شرایط بحران”؛ “ساخت و تجهیز اسکرین هوس ارقام مرکبات” و “انجام ۱۱۰۵ مورد فعالیت آموزشی توسط محققان معین شبکه دانش کشاورزی” را از دیگر پژوهش های زیربنایی برشمرد.
معرفی ۵۱ رقم گیاهی توسط مرکز تحقیقات کشاورزی فارس
زارع؛ گریزی به پژوهشهای مرتبط با ارقام زراعی و باغی زد و همکاری و مشارکت در اصلاح و معرفی ۵۱ رقم گیاهی شامل ۳۱ رقم گندم، هفت رقم جو، سه رقم ذرت، چهار رقم پنبه، دو رقم چغندرقند و ارقام لوبیا، کنجد، کلزا، زیتون، سویا و گلرنگ هرکدام یک رقم از جمله این پژوهش ها دانست.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس با اشاره به دست یافتن به فناوری تولید نهال سالم مرکبات و پروتکل کشت بافت پایه دورگه بادام هلو، افزود: معرفی ارقام امید بخش زیتون برای جنوب کشور ( پنج رقم بومی و دو رقم خارجی) ، ۱۰ ژنوتیپ برتر گردو و مطلوب برای تولید انبوه و ارقام تجاری انگور سازگار با مناطق نیمهگرم استان فارس توسط این مرکز و تولید بذر و نهال درختچه هوهوبا به منظور تهیه روغن از دیگر اقدامات پژوهشی است.
شناسایی نحوه زیست و بقاء قارچ عامل بیماری سیاهک هندی
زارع به پژوهشهای مرتبط با سلامت گیاه نیز اشاره کرد و گفت: شناسایی نحوه زیست و بقای قارچ عامل بیماری سیاهک هندی (کارنال بانت) در جنوب ایران، دست یافتن به پروتکل تعیین باقیمانده ۳۰ نوع از سموم آفت کش در محصولات کشاورزی و تولید کیت تشخیص ویروس عامل بیماری ریزومانیا چغندرقند در مرکز تحقیقات کشاورزی فارس صورت گرفته است.
وی؛ معرفی ماده آزینواکفون به منظور کنترل بیماری جاروک لیموترش و پرشین لایم جایگزینی لیموترش در مناطق آلوده به جاروک لیموترش و تشخیص، ردیابی و کنترل بیماری جاروک لیموترش و شناسایی ارقام مقاوم به این بیماری از دیگر دستاوردهای پژوهشی مرتبط با سلامت گیاه دانست.
معرفی و بکارگیری “تکنولوژی کج ساق در شرایط خشک”
به گفته زارع؛ بخشی از پژوهش های مرکز تحقیقات منجر به تولید تجهیزات و سامانهها شده است که تولید “سامانه آبیاری هوشمند و فروش دانش فنی آن”، دست یافتن به فناوری تولید “خشک کن خورشیدی و افزایش عمر ماندگاری محصولات غذایی” و معرفی و بکارگیری “تکنولوژی کج ساق در شرایط خشک” از آن جمله است.
وی از دیگر تجهیزات حاصل از پژوهش ها طراحی و ساخت “دستگاه پوششدهنده مرکبات” و “دستگاه آبیاری بارانی قرقرهای ثابت چرخاب” نام برد.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس ابراز کرد: طراحی “دستگاه کولتیواتور مرکب درونپشتهای به منظور کاهش مصرف سموم کشاورزی”،” دستگاه بوم سمپاش با نازل به منظور کنترل آفات زیر سطح کشت” و “دستگاه سمپاش نواری با قابلیت تنظیم افقی و عمودی” از دیگر نتایج پژوهش های این مرکز است.
وی اظهار کرد: برنامههای توسعه زیرساختها در این مرکز به منظور بهبود شرایط اجرای پژوهش، بهبود کمی و کیفی تولید هستههای اولیه بذور به عنوان یکی از وظایف حاکمیتی بخش تحقیقات، بهبود مصرف و ارتقای بهرهوری آب به عنوان یکی از محدودیت های اصلی بخش کشاورزی، افزایش عملکرد محصول بوده است.
زارع افزود: توسعه منابع درآمد اختصاصی برای بهبود شرایط تولیدات، تنوع تولید در ایستگاههای تحت پوشش در زمینه محصولات گندم، جو، دانههای روغنی، حبوبات، ذرت، پنبه، چغندر قند، سبزی و صیفی و توسعه تولید نهال با هدف ارائه نهال با کیفیت و استاندارد به بهرهبرداران بودهاست.
رئیس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس تاکید کرد: نمود ملی و استانی دستاوردهای این مرکز، نشان از فعالیتهای موثر و ارزنده آن در سالهای اخیر دارد.