5

وضعیت گندم، نان و آرد در شیراز/لزوم افزایش دستمزد کارگران نانوایی‌ها

  • کد خبر : 67260
  • 11 تیر 1402 - 20:30
وضعیت گندم، نان و آرد در شیراز/لزوم افزایش دستمزد کارگران نانوایی‌ها
به دنبال اجرای سیاست‌های جدید دولت در بحث گندم، آرد و نان و البته کالاهای استراتژیک، طی هفته‌های اخیر، مباحث و سئوالاتی مربوط به کیفیت نان، کاهش زمان فعالیت نانوایی‌ها و تشکیل صف‌های طولانی و ... مشکلاتی برای نانوایان ایجاد شد، در راستای تشریح وضعیت فارس در ارتباط با گندم، آرد و نان، مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس در یک کنفرانس خبری به سئوالات خبرنگاران پاسخ گفت.

مهدی جمالی یکشنبه ۱۱ تیر، در کنفرانس خبری که به میزبانی استانداری فارس برگزار شد، توضیح داد: وظیفه تامین کالاهای اساسی، به ویژه گندم و آرد برعهده اداره کل غله بوده و شرکت خدمات بازرگانی در زمینه تامین و حفظ ذخیره کالاهای استراتژیک و البته توزیع بر اساس سیاست‌های کلان ملی، مسئولیت دارد.

افزایش ۲ برابری خرید در فارس

جمالی گفت: خوشبختانه و به لطف الهی و بارندگی‌های نسبتا خوب، میزان تولید گندم توسط کشاورزان فارس در سال زراعی گذشته، افزایش قابل توجهی داشته است، به نحوی که تا صبح امروز، ۸۴۳ هزار تُن گندم از تولیدکنندگان با نرخ ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان خریداری و ذخیره شده است.

او با بیان اینکه حجم گندم خریداری شده در سال زراعی قبل از این، ۴۱۴ هزار تُن بود، گفت: با توجه به اینکه پروسه برداشت گندم از مزارع فارس همچنان در محدوده میان‌بند این استان ادامه دارد و در حال حرکت به سمت شمال فارس هستیم، امیدواریم تا پایان برداشت، بیش از یک میلیون تُن گندم مازاد از کشاورزان خریداری شده باشد.

وضعیت پرداختی به گندم‌کاران فارس

جمالی با اشاره به پرداخت ۷ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان به گندمکاران فارس و باقیماندن ۲۰۰۰ میلیارد تومان از مطالبات کشاورزان این استان، خاطرنشان کرد: این پرداختی براساس قیمت پایه سال گذشته یعنی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان محاسبه شده است و منتظر تصویب نرخ نهایی برای مشخص شدن این مطالبات هستیم.

مدیرکل غله فارس گفت: سال گذشته و با توجه به خشکسالی‌ها، شاهد کاهش قابل توجه در تولید گندم بودیم و به همین دلیل برای تامین مازاد نیاز داخلی استان، ۱۵۰ هزارتُن گندم از بنادرجنوبی وارد شد. اما امسال، خوشبختانه نیاز استان از محل تولید گندمکاران به شکل کامل تامین شده است.

واردات برنج

او همچنین گفت: سال گذشته و با هدف تامین نیاز مصرف کنندگان بالغ بر ۳۵ هزار تن برنج وارد و با توجه به سیاست‌های ستاد تنظیم بازار، حدود ۲۰ هزار تن آن در بازار توزیع شد.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس گفت: امسال هم در بحث برنج، رویه سال گذشته در پیش خواهد بود.

توسعه زیرساخت‌ها

جمالی خاطرنشان کرد: از سال گذشته بحث ایجاد و توسعه زیرساخت‌ها مد نظر قرار گرفته و در فارس مرمت و تعمیراساسی دو انبار کالاهای اساسی، اجرایی و کامل شده است.

او با بیان اینکه توسعه زیرساخت‌ها، منجر به آرامش بیشتر در تامین و ذخیره کالاهای استراتژیک خواهد شد، گفت: امروز با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی در زیرساخت نگهداری گندم و تولید آرد، مشکل چندانی وجود ندارد.

نگاه ویژه دولت به نان

جمالی گفت: بعد از اجرای سیاست‌های دولت برای مردمی‌سازی یارانه‌ها، موضوع بهبود روش‌های نظارتی برای تکمیل چرخه تولید و عرضه نان، مورد توجه قرار گرفت.

او با بیان اینکه تا قبل از این، خرید گندم و تولید و عرضه آرد، تحت سامانه انجام می‌شد، گفت: برای اصلاح این ساختار باید فروش نان نیز در قالب یک سامانه تحت نظارت قرار می‌گرفت که وزارت اقتصاد و دارایی متولی طراحی این سامانه شد.

جمالی با اشاره به نصب پوزهای هوشمند در فارس از سال گذشته، گفت: گام اول این برنامه تا اسفند سال قبل ادامه داشت و از ۲۳ اسفند ۱۴۰۱، گام بعدی آغاز شد که مربوط به شناورسازی سهمیه آرد و متناسب سازی آن با عملکرد نانوایی‌ها بود.

او با یادآوری اینکه در این گام، سهمیه نانوایی‌ها متناسب با میانگین عرضه نان و توسط سامانه انجام شد، گفت: این طرح اشکالات فنی مختلفی داشت و فارس نیز اولین استانی بود که با هدایت استاندار، ایرادات را به سازمان‌های بالادستی برای اصلاح، گزارش داد.

شفاف‌سازی در خصوص روش شناورسازی آرد

جمالی در پاسخ به پرسش یکی از خبرنگاران در خصوص لزوم شفاف‌سازی بحث میزان سهمیه آرد و تناسب آن با حجم فروش نان، گفت: این شفاف‌سازی یک ضرورت و اولویت به شمار می‌رود، اما مجری اصلی طرح وزارت اقتصاد و دارایی است.

او تاکید کرد که هر نانوایی باید مطلع باشد که در ازای فروش چه تعداد نان سامانه، تراکنش نامتعارف محاسبه نکرده و منجر به خطای سیستم نمی‌شود.

جمالی با بیان اینکه اداره کل غله یکی از اعضاء کارگروه گندم، آرد و نان محسوب می‌شود، گفت: در بحث نظارت بر عملکرد نانوایی‌ها، یک کارگروه در سطح ملی، استانی و شهرستانی، عهده‌دار مسئولیت بوده و عمده وظیفه بر دوش وزارتخانه‌های بهداشت، صمت، جهادکشاورزی و سازمان تعزیرات است.

کیفیت نان ارتباط آن با وزن چانه!

این مقام مسئول در پاسخ به سئوال خبرنگاران، با قبول اینکه کیفیت نان در اکثر نانوایی‌های فارس، مطلوب نیست، گفت: کیفیت نان تابعی از وزن چانه است؛ هرچه وزن چانه خمیر بیشتر باشد، کیفیت نان می‌تواند مطلوب‌تر شود.

او گفت: اکنون ۶۳ درصد از واحدهای نانوایی لواش، ۱۸ درصد سنگک، ۷.۶ درصد فانتزی یا حجیم، ۵.۲ درصد تافتون و ۳.۷ درصد بربری است؛ بنابراین اکثر خبازی‌ها نان با چانه سبک پخت می‌کنند که کیفیت آنها مطلوبیت مناسبی ندارد.

اصلاح قیمت راهکاری برای بهبود کیفیت

جمالی در پاسخ به سئوال دیگر خبرنگاران گفت: برای بهبود کیفیت نان یکی از راهکارها، اصلاح قیمت نان است؛ اگر قیمت نان سنگک ریگی برای صاحب نانوایی، متناسب با هزینه‌ها و مقرون به صرفه باشد، تمایل به پخت این نوع از نان بیشتر خواهد شد.

او گفت: در کل کشور، سه استان تهران، قم و فارس، بیشترین تمایل به سمت نان سنگک را دارند، برای بهبود کیفیت نان هم باید به سمت اقتصادی شدن این نوع از نان برویم. چنین موضوعی البته از سیاست‌های مد نظر دولت است.

فارس اولین استان عرضه کننده نان کامل

مدیرکل غله فارس در ادامه گفت: برای اولین بار در کشور، با حمایت و هدایت استاندار محترم، در فارس ۱۷ واحد نانوایی به پخت و عرضه نان کامل اختصاص یافت.

وی با بیان اینکه امکان وارد کردن نان لواش به این چرخه وجود ندارد، گفت: برای اجرایی شدن این طرح، یک خط تولید آرد سبوس‌دار به شکل آزمایشی ایجاد شد و اگر قرار بر افزایش تعداد این واحدهای خبازی باشد، باید زیرساخت تولید آرد مناسب هم ایجاد شود.

تلاش برای تامین آرد با کیفیت

جمالی در پاسخ به یک سئوال دیگر خبرنگاران، گندم تولید شده در فارس را دارای ویژگی‌های متفاوت دانست و گفت: گندم تولیدی در جنوب، میانه و شمال فارس دارای تفاوت‌هایی بوده و آرد حاصل از آن هم متفاوت است.

او اضافه کرد: برای آنکه آرد با کیفیتی تولید و عرضه شود، مخلوطی از گندم خریداری شده در کل فارس، در اختیار کارخانه آرد قرار می‌گیرد.

جمالی در عین‌حال تاکید کرد که همه نانوایی‌ها، اختیار نسبی برای انتخاب کارخانه تامین کننده آرد خود را دارند و می‌توانند از بین ۱۷ کارخانه یکی را برگزینند و البته اگر کیفیت آرد ارائه شده به آنان مناسب نباشد، از مسیرهای قانونی قادر به پیگیری خواهند بود.

مدیرکل غله فارس خاطرنشان کرد که کیفیت آرد تولید شده توسط کارخانه‌ها به شکل مستمر سنجیده می‌شود و اگر یک واحد، محصولی با کیفیت پائین‌تر از استاندارد تولید کند، امتیاز خود را از دست خواهد داد.

ذخیره استراتژیک کالای اساسی

جمالی در پاسخ به پرسش خبرنگاران، گفت: شرکت خدمات بازرگانی عهده‌دار مسئولیت تامین و حفظ ذخیره استراتژیک کالاهای اساسی، نظیر شکر است و در توزیع آن سیاستگزار و تصمیم‌گیر نیست.

مدیرکل غله و خدمات بازرگانی فارس اضافه کرد: ما براساس سیاست‌های ستاد تنظیم بازار، شکر خام را تامین کرده در اختیار کارخانه‌ها قرار می‌دهیم و شکر تصفیه شده تحویل گرفته و انبار می‌کنیم.

جمالی گفت: توزیع این کالا، براساس سیاست و ابلاغ ستاد تنظیم بازار انجام می‌شود و این اداره کل اختیاری در بحث توزیع و تعیین میزان آن ندارد.

تنها ۵ درصد قیمت آرد از نانوا دریافت می‌شود

وی در ادامه توضیحات خود پیرامون وضعیت نان در فارس، گفت: نانوایی‌ها تنها ۵ درصد کل قیمت تمام شده آرد را پرداخت می‌کنند و ۹۵ درصد آن یارانه است.

جمالی با تصریح اینکه از کیفیت نان لواش رضایتی وجود ندارد و باید به سمت تغییر این نوع نان حرکت کنیم، در خصوص نارضایتی نانواها از میزان دستمزدها، گفت: پائین بودن دستمزد کارگران خبازی‌ها را قبول داریم.

وی ادامه داد: طی سه سال گذشته قیمت نان تغییری نکرده و به تبع آن میزان دستمزد کارگران نانوایی‌ها، علیرغم سخت و طاقت فرسا بودن این حرفه افزایشی نداشته است؛ امیدواریم که با همسان سازی قیمت نان، دستمزد افزایش یابد.

دلیل کاهش ساعت پخت نانوایی‌ها در فارس

جمالی با بیان اینکه سامانه جدید، خطاهای ۱۲ گانه برای نانوایی تعریف کرده است، گفت: هر یک از این خطاها منجر به کاهش سهمیه آرد نانوایی و به تناسب آن کاهش زمان فعالیت خواهد شد.

مدیرکل غله فارس در عین حال خاطرنشان کرد: در استان فارس بخشی از سهمیه کاهش یافته مربوط به بهمن سال گذشته عودت داده شده و بخشی نیز امروز یعنی یازدهم تیرماه، بازگشت داده خواهد شد.

جمالی اضافه کرد که میزان سهمیه عودت داده شده آرد به خبازی‌ها در شهرستان‌های فارس به ۱۰۰ درصد میزان کسری بالغ شده و در بعضی واحدها هم کمتر بوده است.

برنامه برای ممیزی توزیع آرد

مدیرکل غله فارس همچنین از برنامه‌ریزی برای ممیزی دریافت کنندگان سهمیه آرد در جامعه عشایر نیز خبر داد و تاکید کرد که آرد باید به خانوارهای کوچ‌رو تعلق بگیرد.

جمالی با اشاره به اینکه سهم خرید نان توسط اتباع بیگانه بسیار زیاد است، گفت: قیمت هر یک کیلو نان لواش، حدود ۲۸۰۰ تومان است و خرید مقادیر زیاد این نان توسط برخی از اتباع برای مصارف غیرانسانی است.

این مقام مسئول تاکید کرد که تلاش برای ساماندهی و رفع این مشکل نیز با اقدامات مدیریتی و نظارتی، استمرار دارد.

انتهای پیام

لینک کوتاه : https://sahabpress.ir/?p=67260

سحاب پرس در شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.