به گزارش روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست فارس، حمید ظهرابی؛ مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس در جلسه مشترک ویدیو کنفرانسی با سمن های محیط زیست به مناسبت روز تشکل ها و مشارکت اجتماعی ضمن تشکر و قدردانی از تشکلها از توفیق ارتباط مجدد با سمن ها به خصوص در این روز خاص ابراز خرسندی کرد
ظهرابی همچنین با گرامیداشت یاد و خاطره مهندس هنریک مجنونیان استاد فقید محیط زیست کشور اظهار کرد: ایشان از اساتید برجسته و از پایه گذاران دانش حفاظت محیط زیست کشور بودند که در کنار تدریس، به عنوان کارشناس، مدتی طولانی در سازمان حفاظت محیط زیست به فعالیت اجرائی مشغول بود و در انتخاب و توسعه شبکه مناطق حفاظت شده کشور نقش مؤثری داشت و بسیاری از راهبردها و ابتکارات حفاظت و مدیریت مناطق حفاظت شده و پارکهای ملی کشور در سه دهه گذشته به وسیلهٔ وی ترویج یافته است.
وی همچنین بمناسبت گرامیداشت روز ملی تشکلها و مشارکتهای مردمی، این روز را به تمامی تشکلها و کنشگران محیط زیست تبریک و تهنیت گفت و اظهار امیدواری کرد: که تشکلهای مردم نهاد بصورت تخصصی و علمی در امر حفاظت مشارکت داشته باشند و مشارکت اجتماعی واقعی را در حفظ محیط زیست شکل بدهند.
ظهرابی افزوذ: در مشارکت واقعی ، دینفع اصلی باید جزو مشارکت کنندگان اصلی باشد و این موضوعی هست که کمتر به آن پرداخته شده هم از طرف سازمان محیط زیست و هم جامعه و به عنوان نمونه موضوع مشارکت جوامع بومی و محلی در فعالیت های حفاظتی کمتر مورد توجه قرار گرفته است اگرچه در بعضی مناطق در
طرح مدیریتی و برنامهها در خصوص این مشارکت مطالبی نوشته شده اما این طرح هاعمدتا در حد صحبت و مشارکت در جشنواره هایی در حضور مردم بومی و محلی و نهایتا کارگاه های آموزشی متوقف گردیده و اما در برنامه های مشارکتی با موضوع حفاظت از محیط زیست طبیعی و انسانی تجربیات موفق بسیار بسیار محدود و انگشتشمار است و بزرگترین چالش ما ناپایداری، کوتاه بودن و مقطعی بودن چنین برنامه هایست. لذا تجربه موفقی در ایجاد ساز و کار مناسب برای احساس مسوولیت جوامع محلی و مشارکت واقعی و پایدار نداشته ایم،
ظهرابی اظهار امیدواری کرد که با تلاش همکاران بتوان این نوع از مشارکت اجتماعی را تقویت کرد
مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس درادامه افزود: اصول اصلی یک کنشگر اجتماعی، دوری کردن از مسائل قومی و قبیله ای و تعصبات است و
ایجاد یک فضای علمی در مباحثات و اظهار نظر ها بعنوان یک راهکار راهکار ، شرایط گفتگو بین تشکلها را فراهم می اورد.
و به اعتقاد ما همه چالش های سازمان های مردم نهاد در حوزه محیط زیست در هر زمینه فعالیتی به تفاوت دیدگاه ها و نگاه ها مربوط میشود که با تکیه بر اصول علمی بسیاری از تفاوت سلیقه ها و نگاه ها قابل مدیریت و تفاهم است.
وی در ادامه به شکلگیری تشکلهای تخصصی و اجرایی اشاره کرده و گفت: بسیاری از تشکل ها در کشور وجود دارند که مسئولیتشان در موضوع حفظ محیط زیست را محدود کرده اند به اعتراض و ارائه مطلب در فضای مجازی اما بسیاری هم هستند که واقعاً مشارکت میکنند هم در اجرا به محیط زیست کمک هم راهکار می دهند و هم خواستههایشان منطقی علمی و قابل پذیرش است.
وی تاکید کرد: یکی از چالشهای اساسی در فعالیتهای اجتماعی در کشور ما این است که همه چیز را صفر و یک می بینند یعنی یا کسی موافق با ماست و یا علیه ماست و این مشکل بزرگی است که در سایر حوزه ها هم بعضا دیده می شود. البته کسی منکر نقش بی بدیل تشکلهای مردم نهاد در ارائه و ارتقای دانش محیط زیستی، آموزش و فرهنگ سازی و تاثیر گذاری بر دانش عمومی مردم نیست.
مدیر کل حفاظت محیط زیست فارس در ادامه افزود: ما قدردان این نعمت بوده و از همه تشکل ها و عزیزانی که در این حوزه تلاش می کنند تشکر میکنیم. ما با افتخار خود را به همراه شما در شمار کنشگران محیط زیستی می دانیم و البته در این راستا همگی زمانی موفق می شویم که با درک متقابل و زبان مشترک که همان علم است به تجربیات موفق و منطبق با اصول و چارچوب های اخلاقی دست یابیم . وی گفت یکی دیگر از وجوهی که انتظار می رود تشکل ها و کنشگران محیط زیستی به آن بپردازند اخلاق مداری و التزام به هنجارهای اجتماعی، صلح طلبی و پرهیز از خشونت ، توهین و تهمت است که لازم است این وجوه از کنشگری محیط زیست هم تقویت شود.
در ادامه جلسه رییس اداره آموزش و مشارکت مردمی گزارشی از مصوبات جلسات قبلی ارایه نمودند. مسوولین تشکل ها نیز ضمن تبریک این روز خجسته به طرح مهمترین رویدادهای محیط زیستی استان پرداخته و پس از بحث و تبادل نظر در خصوص این مسائل ، تصمیمات مشترکی اتخاذ گردید.