• امروز : شنبه - ۱ اردیبهشت - ۱۴۰۳
  • برابر با : 12 - شوال - 1445
  • برابر با : Saturday - 20 April - 2024
6

ریزش محصول نخیلات قیروکارزین دلایل اقلیمی دارد

  • کد خبر : 6477
  • 19 مرداد 1399 - 22:03
ریزش محصول نخیلات قیروکارزین دلایل اقلیمی دارد
ریزش محصول نخیلات این روز ها از عمده ترین دغدغه ها و چالش های پیش روی باغداران قیروکارزین است، در میوه های ریزشی بعضا ردپایی از پوسیدگی قارچی نیز دیده می شود.

رؤیت این عوامل بیماری زا باعث شده تا در ایامی که خارک ها در حال رسیدن و رطبی شدن هستند برخی از نخل داران برای جلوگیری از ریزش محصول و گسترش احتمالی این عارضه به فکر استفاده از قارچ کش ها باشند. در همین راستا موضوع را با مسئول حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قیروکارزین که خود متخصص و دکترای حشره شناسی کشاورزی است در میان گذاشتیم.
به گزارش روابط عمومی مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قیروکارزین، شهرام فلامرزی در پاسخ به اینکه ریزش ها چه منشاء و دلیلی دارد، گفت: تغییرات اقلیمی و گرم شدن هوا به نحوی که میانگین درجه حرارت روزانه بالاتر از معمول باشد به عنوان عامل اولیه و اصلی و با توجه به شواهد قابل شناسایی است.
این کارشناس در خصوص علائم این عوامل محیطی موثر در ریزش میوه ها می گوید: با بررسی دقیق میوه های ریزشی و میوه های سالم در درختان و باغ های مختلف تاثیر تنش گرمایی بر هسته میوه های افتاده به صورت تغییر رنگ هسته و رسیدگی غیر طبیعی یا به اصطلاح “پختگی زود رس” به وفور قابل مشاهده است.
وی با بیان اینکه در میوه های دارای علائم رسیدگی زودرس یا ریزش کرده شواهدی از برخی قارچ ها نیز دیده می شود، اظهار کرد: این قارچ ها اغلب ساپروفیت هستند اما نه به عنوان عامل اصلی بلکه از دلایل ثانویه و فرعی ریزش خارک ها به شمار می آیند و کنترل آن عمدتا خارج از مدیریت باغدار است.
به گفته این متخصص؛ گرمای هوا، شدت تابش نور خورشید و آسیب دیدن بافت فیبری میوه و هسته باعث می شود که قارچ ها امکان ورود و نفوذ به لایه های مختلف میوه را داشته باشند و پس از گسترش، ریزش محصول و خسارت ها را تسهیل و تسریع کنند.
سمپاشی نخیلات در جلوگیری از ریزش بی اثر است
فلامرزی در ادامه به این سوال که استفاده از قارچ کش ها در کنترل ریزش ها موثر است یا خیر نیز پاسخ داد و افزود: بروز و ظهور قارچ ها بعد از تنش های محیطی و ایجاد آسیب های اولیه ناشی از گرما و به دنبال آن بارندگی اخیر و شرایط آب و هوایی شرجی یک هفته اخیر اتفاق افتاده است، از این رو سمپاشی با قارچ کش ها علاوه بر اینکه در جلوگیری از ریزش میوه بی تاثیر است، موجب تحمیل هزینه های سنگین خرید قارچ کش و سمپاشی به باغداران می شود.
مسئول حفظ نباتات مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان قیروکارزین با تاکید بر اینکه تولید محصول سالم و عاری از باقیمانده های سموم از اولویت های اساسی مد نظر است، ابراز کرد: استفاده از سموم یا هر گونه مواد شیمیایی دیگر در این مرحله از رسیدن خرما، سلامت محصول خرما که یکی از میوه های سالم سبد غذایی ما ایرانیان است را دچار مشکلات و معضلات اساسی می کند.
این کارشناس بیان کرد: اقدامات مدیریتی مانند رعایت نسبت تعداد خوشه به تعداد برگ درخت، خوشه آرایی مناسب نخیلات، استفاده از پوشش های توری برای خوشه های خرما، آبیاری منظم، تعدیل دما در محیط باغ، استفاده از کودهای حاوی پتاسیم و کلسیم و تعدیل کودهای ازته در کاهش این خسارت ها مفید است.
فلامرزی با اشاره به اینکه وقوع باد، طوفان و رگبار های موسمی نیز این خسارت ها را بیشتر می کند، تصریح کرد: خرید پوشش های بیمه محصولات کشاورزی برای باغ های نخیلات می تواند قسمتی از این خسارت ها را جبران و از نگرانی های نخل داران کاسته و هزینه تولید را کاهش دهد.
قیروکارزین با بیش از ۵۵۰۰ هکتار باغ نخیلات و تولید سالیانه بیش از ۶۰ هزار تن محصول خرما از ارقام مختلف به ویژه زاهدی، خاسویی، هلیله، شاهانی و پیارم با اختلاف بزرگ ترین تولید کننده خرما در استان فارس است.
قیروکارزین در ۱۶۹ کیلومتری جنوب غربی شیراز واقع شده است.

لینک کوتاه : https://sahabpress.ir/?p=6477

سحاب پرس در شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.