7
​دبیرخانه شهر خلاق شیراز افتتاح شد

دبیرخانه شهر خلاق، مسیر توسعه پایدار شیراز را هموار می سازد

  • کد خبر : 20069
  • 12 خرداد 1400 - 5:27
دبیرخانه شهر خلاق، مسیر توسعه پایدار شیراز را هموار می سازد
با حضور دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران، مدیر بخش فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو، شهردار شیراز، رییس مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس، رییس بنیاد ملی نخبگان فارس و مدیران شهری دبیرخانه شهر خلاق شیراز در مرکز شیراز شناسی افتتاح شد.

دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران در مراسم افتتاح دبیرخانه شهر خلاق با اشاره به برخی ظرفیتهای شهر شیراز گفت:شیراز را همه دیده اند و دیگر جایی برای صحبت نیست، آنچه در این دو روز در شیراز دیدیم ، از آثار رحمت الهی است که در وجود شیرازی ها و ایرانیان است و خلق اینگونه آثار کار هر کسی نیست.
حجت ا.. ایوبی افزود: ملتی که درونش پر از بوستان و‌گلستان باشد نتیجه اش می شود خلق آثاری زیبا و مفاخری چون حافظ و سعدی، این خاک حاصلخیز است، امروزکشورهای دیگری هم اطراف ما هستند اما خلق این باغ و‌بوستان یک ‌فرهنگ و تمدن چند هزار ساله  و یک پشتوانه مهم‌ می خواهد.
وی تصریح کرد: آنچه در این یکی دو روزه در شیراز دیدیم  همه زیبایی و نشانه یک گروه عاشق است، آنچه ما دیدیم در این یکی دو روزه به قول شمس کار پیشانی نبود کار دل بود.
ایوبی با اشاره به بازدیدی که از محله نارنج داشتند اظهار داشت: این محله خیلی حرف برای گفتن دارد، محله ای مهجور که امروز سامان یافته و درست شده و این کار در جهان قابل عرضه است.
وی  افزود: سال گذشته کارگاهی در یک شهر یادگیرنده در فرانسه داشتیم که یک روز تنها به بررسی یک میدان که در آنجا ساخته بودند، اختصاص داشت و ویژگی آن میدان این بود که برای ساخت آن نظر مردم را پرسیده بودند و آن کار در مقابل چیزی که امروز در شیراز دیدیم بسیار کوچک بود. کاری که امروز در محله نارنجستان دیدیم فوق العاده زیبا بود حتی در نگارش اشعار روی دیوار از مردم و خانواده ها پرسیده بودند و حتی کودکان آنجا آن را از آن خود می‌دانستند.
دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران ادامه داد: در ایران از اینگونه  آثار زیاد است اما چیزی که برایم مهم بود این بود که حتی بازاریها هم به این آثار توجه داشتند و یک بازاری می‌گفت نگران آینده این آثار هستیم، امروز دیدم بازار هم در این کار مشارکت داشته و‌ حس زیبایی شناسی بازاریها هم قابل توجه بود.
ایوبی گفت: معتقدیم بنایی که با جان دل مردم ساخته شود خراب نمیشود این خیلی با ارزش است، امروزه یکی ازمشکلات ما این است که با سنت دیرینه خودمان و از شناخت سنت خود فاصله گرفته و بین تجمل گرایی و ستایش، هنر اشتباه گرفتیم.
وی خطاب به کاندیداهای آینده شوراهای شهر نیز گفت: آنهایی که می‌خواهند کرسی شورا را فتح کنند باید بدانند جابجایی و تغییر  کار مشکلی نیست اما دلیل ندارد که کارهایی را که خوب است ادامه ندهند و آن را خراب کنند این در حالی است که در برخی کشورهای خارجی حتی گاه یک شهردار را چند دهه عوض نمیکنند و امیدواریم به این پختگی برسیم  که شاهد این‌موارد باشیم.
ایوبی گفت: برای تأسیس دفتر یونسکو در شیراز آمادگی داریم، همانگونه که دفتر اکو را راه انداختیم.
وی اظهار داشت: پس از افتتاح نخستین باغ فرهنگ ایران در کرج، دومین باغ فرهنگ نیز به زودی در شیراز افتتاح می شود.
ایجاد دبیرخانه شهر خلاق در شیراز باید با عملکرد خاص نیز همراه باشد
رئیس کتابخانه ملی و مرکز اسناد استان فارس اظهار کرد: شیراز علاوه ‌بر بهره‌مندی از نگاهی توام با توسعه فرهنگی، پیشینه‌ای تاریخی نیز دارد؛ جز این باید به ایجاد دبیرخانه شهر خلاق ادبی و سیاست‌های لازمه آن اشاره کرد که باید با اندیشیدن و برنامه‌ریزی و عملکرد خلاقانه همراه باشد.
کوروش کمالی سروستانی در این آیین با اشاره به سابقه فعالیت یونسکو به عنوان نهادی بین‌المللی در حوزه حمایت از آموزش، آزادی، صلح و توسعه فرهنگی ابراز داشت: ایران در ۳۰ اردیبهشت‌ماه ۱۳۲۵ به پیشنهاد و پیگیری علی‌اصغرخان حکمت عضویت در یونسکو را پذیرفت و بدین‌ترتیب اولین ارتباط یونسکو با فارس، بنیان‌گذاری این نهاد فرهنگی در ایران توسط یک استان فارسی است.
وی افزود: استاد حکمت خدمات بسیار دیگری نیز در حوزه فرهنگی ارائه کرده است که از جمله آن باید به ایجاد اولین موزه سازمانی در دانشگاه تهران و نقش‌داشتن در تاسیس بنیاد سعدی و فردوسی و حافظ  اشاره کرد.
رئیس کتابخانه ملی و مرکز اسناد استان فارس با اشاره به مطالب کتاب اسناد ایران و یونسکو و نیز خاطرات علی‌اصغر خان حکمت عنوان کرد: نخستین اثری که در فهرست جهانی یونسکو ثبت شد، تخت‌جمشید است و از قضا آخرین اثری نیز که دو سال پیش در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسید منظر باستانی ساسانی فارس است؛ افزون بر این از ۲۴ اثر ثبت‌ جهانی در یونسکو، پنج اثر معادل ۲۰درصد آثار از فارس است؛ همچنین در فهرست آثار مستند ۹ اثر از ایران به ثبت رسیده که ۲ اثر، یکی کلیات سعدی و دیگری مسالک‌الممالک استخری از گنجینه‌های فارس به‌شمار می‌رود.
کمالی سروستانی با اشاره به اینکه یونسکو همایش‌های مختلفی را درباره شخصیت‌های بزرگ ایرانی برگزار کرده است، افزود: چهار همایش بین‌المللی در شیراز و دیگر نقاط جهان درباره سعدی، حافظ، قطب‌الدین شیرازی و سیبویه برگزار شده است که نشان‌دهنده پیوند فرهنگی استان فارس و شهر شیراز با سازمان یونسکو است.
وی همچنین از امکان انعقاد تفاهم‌نامه‌ای بنا به درخواست شهردار شیراز و تایید دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران یاد کرد که منجر به بازگشایی نمایندگی یونسکو در شهر شیراز خواهد شد.
کمالی سروستانی با اشاره به اینکه کشف نوآوری، ایجاد کنجکاوی و بیان ضرورت فرهنگ‌مداری در شهرهای خلاق، بیان کرد: در این راستا نیازمند تغییر در نگاه، ذهن و برنامه‌ریزی هستیم. تغییری که شهروندان را به عاملان تغییر بدل کند.
او ادامه داد: با‌ توجه ‌به امکاناتی که در شهر شیراز وجود دارد و نیز سرمایه غنی اجتماعی، انسانی، فرهنگی و مالی این شهر، همه آنچه که امروز نیاز داریم توجه به مکتب شیراز است.
به گفته رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی فارس مکتب ادبی شیراز با سعدی شکل گرفت، با حافظ به بار نشست و و زمانی که شعر نو در ادبیات معاصر پیدا شد، مکتب بازگشت به‌معنای بازگشت به مکتب شیراز ایجاد شد؛ همچنین در ادبیات مدرن نیز در نسل اول داستان‌نویسان کشور چهره‌هایی مانند سیمین دانشور و ابراهیم گلستان دیده می‌شود و امروز هم داستان‌نویسان بزرگی همچون ابوتراب خسروی، شهریار مندنی‌پور، محمدعلی کشاورز، اکبر صحرایی و بسیاری دیگر این هویت‌بخشی را ادامه داده‌اند.
وی در زمینه شعر معاصر نیز از بزرگانی همچون استاد منصور اوجی، مهدی حمیدی شیرازی، فریدون توللی و بسیاری دیگر یاد کرد.
کمالی سروستانی همچنین اهدای جوایز ادبی چندگانه را سالانه و دو سالانه را از نقاط قوت شیراز دانست و اظهار کرد: جایزه داستان شیراز، جایزه ادبی شیراز، جایزه سیمین که شهرداری آن را بنیان‌گذاری کرده است و جایزه ادبی ریحانه که به متون مذهبی پیرامون حضرت زهرا (س) می پردازد و همچنین بهره‌مندی از نشریات و مطبوعات بسیار از شاخصه‌های شهر خلاق است که شیراز به خوبی از آن برخوردار است.
رئیس کتابخانه ملی و مرکز اسناد استان فارس در ادامه به ایجاد موزه مشاهیر ادب جهان در کلانشهر شیراز اشاره کرد و گفت: ساخت این موزه سال‌هاست که در جوار آرامگاه حافظ آغاز شده است و تاکنون نزدیک به ۶۰درصد پیشرفت دارد. در این موزه، از نویسندگان ۲۰ کشور جهان و ایران مجسمه وجود خواهد داشت و افرادی نظیر سروانتس، ویکتورهوگو، پوشکین و متنبی جایگاه اختصاصی خواهند داشت؛ همچنین معرفی آثار به زبان هر نویسنده، زبان فارسی و زبان انگلیسی صورت خواهد پذیرفت.
براساس این گزارش، دبیرخانه شهر خلاق شیراز با حضور دکتر ایوبی؛ دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران، دکتر مستکین؛ مدیر بخش فرهنگ کمیسیون ملی یونسکو در ایران و جمعی از مسئولین استانی و شهری افتتاح شد.
این دبیرخانه قرار است با توسعه سرمایه انسانی خلاق و بهره‌گیری از منابع پایدار فرهنگی، زمینه‌ساز فرصت‌های پویای اقتصادی و اجتماعی باشد و مسیر توسعه پایدار شهر شیراز را هموار سازد.
در این آیین همچنین از پوستر جشنواره‌های ملی و بین‌المللی از جمله سومین دوره از جشنواره ملی ایده‌های برتر با نام «شهروند خلاق؛ شهروند مسئول» و جشنواره بین‌المللی تصویرسازی با موضوع «صلح در آثار حافظ، سعدی و مولانا» رونمایی شد.

لینک کوتاه : https://sahabpress.ir/?p=20069

سحاب پرس در شبکه های اجتماعی و پیام رسان ها

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.