شهر شیراز، به عنوان یکی از شهرهای تاریخی و فرهنگی ایران، همواره مقصد گردشگری بسیاری از مسافران بوده است؛ این شهر به دلیل آثار باستانی، باغ های زیبا و جاذبههای فرهنگی و مذهبی اش معروف است؛ که گردشگران را به سوی خود می کشاند، برگزاری محافل انس با قرآن کریم در این شهر به ویژه در ماه مبارک رمضان، میتواند به تقویت روح معنوی زائران و مسافران کمک کند و فضایی خاص و معنوی را در ایام نوروز به ارمغان بیاورد.
ماه رمضان، ماهی است که در آن مسلمانان علاوه بر روزهداری، به قرائت قرآن و ارتقاء ارتباط خود با خداوند و معانی عمیق این کتاب آسمانی پرداخته و از فضیلتهای آن بهرهمند میشوند و تقارن ماه مبارک رمضان با نوروز زمینه شده است تا با برگزاری محافل انس با قرآن کریم در مکانهای گردشگری و فرهنگی تجربه جدیدی را برای زائران و گردشگران فراهم آورد، در این محافل، علاوه بر قرائت آیات قرآن، مفسران و اساتید علوم دینی میتوانند به تفسیر آیات و معناهای عمیق آن پرداخته و افکار و ذهن مسافران را با مفاهیم نورانی و الهی آشنا سازند.
از آنجا که ایام نوروز همزمان با ماه مبارک رمضان قرار دارد، این موضوع اهمیت دوچندانی یافته است، مسافران و زائرانی که به شیراز سفر میکنند، فرصتی برای تجربهای معنوی را در کنار تفریحات و گردشگری خواهند داشت، این مهم میتواند در تقویت روحیه معنوی افراد و همچنین ایجاد فضایی آرام و دلنشین در محیط گردشگری مؤثر باشد.
از جنبه اجتماعی، برگزاری محافل انس با قرآن در چنین شرایطی میتواند موجب برقراری ارتباطات اجتماعی و فرهنگی بین مردم و گردشگران شود، شرکت در این محافل نه تنها به مسافران کمک میکند تا با فرهنگ و آداب ایرانی مسلمانان آشنا شوند، بلکه میتواند بر روی روحیه و تعاملات اجتماعی آنها نیز تاثیر مثبت بگذارد؛ افراد در این محافل میتوانند از تجربیات یکدیگر بهرهمند شوند و نسبت به همدیگر احساس نزدیکی بیشتری کنند.
محمد علی چوبینی با اشاره به اینکه از ابتدای ماه مبارک رمضان و با توجه به تجربیات سال گذشته، کرسیهای تلاوت قرآن در سطح شهر و به ویژه در اماکن متبرکه برگزار شده است، این برنامهها به اوج خود در ماه رمضان امسال رسید و در فضاهای عمومی و روباز همچون باغ جهان، دروازه قرآن، باغ جنت و باغ عفیف آباد برگزار شد و این محافل تلاوت قرآن به منظور ترویج فرهنگ قرآن و ایجاد فضایی عطرآگین در شهر برگزار میشود؛ می گوید: همچنین جز خوانیهای قرآن در مساجد نیز با حمایت سازمان ما در حال برگزاری است.
برگزاری این محافل در اماکن گردشگری میتواند باعث جذب بیشتر گردشگران به این اماکن شود، به ویژه اینکه شهرداری شیراز از سه سال پیش تاکنون اقدام به اجرای افطاری ساده کرده است و محمدحسن اسدی، در این رابطه شهردار شیراز به سنت افطاری ساده آسمانی اشاره می کند که برای سومین سال پیاپی توسط شهرداری و شورای شهر در نقاط مختلف شهر برگزار میشود و می گوید: این افطاری بیشتر در مقابل مراکز گردشگری، توریستی و زیارتی سرو میشود و حتی پا را فراتر گذاشتهایم و در مراکز خیریه، بهزیستی و همراهان بیمارانی که در مقابل برخی از بیمارستانها حضور دارند، نیز این خدمت ارائه میشود.
شهردار شیراز، هدف از این اقدام را استقبال از ماه مبارک رمضان و یادآوری روزهداران در هنگام افطار عنوان می کند و می افزاید: هدف ما این است که به استقبال ماه مبارک رفته باشیم و روزهدارانی که موقع افطار هستند، بدانند که ما به یادشان هستیم و حرمت این ماه را نگه میداریم و حداقل یک افطاری ساده را تقدیم این عزیزان میکنیم، علاوه بر افطاری ساده، تقریبا تا ساعت ۲۲، چای و خرما نیز به مراجعین و مسافران ارائه میشود.
مهدی پارسایی، سرپرست معاونت گردشگری و امور زیارتی استانداری فارس ضمن تجلیل از زحمات شهرداری شیراز، می گوید: شهرداری شیراز هر شب افطاری به تعداد قابل توجهی بین مردم توزیع میکند.
محمدعلی چوبینی، رئیس سازمان فرهنگی، ورزشی و اجتماعی شهرداری شیراز هم در این رابطه می گوید: امسال نیز شهرداری شیراز همانند سالهای گذشته، سنت حسنه توزیع افطاری ساده را در اماکن مختلف شهر به اجرا درآورده است، هدف ما ترویج فرهنگ اسلامی و ایجاد فضایی معنوی در شهر است.
امیر همتی دشتکی، اظهار می کند: برنامههای قرآنی سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری شیراز در ماه مبارک رمضان بسیار متنوع و گسترده بوده است، از تولید سرود بر اساس آیات قرآن در طرح «زندگی با آیهها» گرفته تا برگزاری محافل قرآنی و کرسیهای تلاوت، همگی جزء فعالیتهای ما در این ماه مبارک به شمار میروند.
معاون اجتماعی و مشارکتهای مردمی سازمان فرهنگی شهرداری شیراز می گوید: طرح «احیای محلات مسجد محور» ما نیز در این ایام در زمینه کرسیهای تلاوت و آموزش قرآن فعال بود؛ در تمامی این محافل، توزیع افطاری برای شرکتکنندگان و فعالان قرآنی شهر شیراز انجام شد که از اذان مغرب آغاز و تا اتمام برنامهها ادامه داشت.
همچنین، با ایجاد فضایی آرام و معنوی، این امکان فراهم میآید که مسافران و زوار از زیباییهای طبیعی و فرهنگی شیراز نیز لذت ببرند و در کنار آن روح خود را با آیات قرآن و مفاهیم نورانی آن تغذیه کنند.
برگزاری محافل انس با قرآن کریم در شهر شیراز در ماه مبارک رمضان و ایام نوروز، فرصت مناسبی برای ترویج فرهنگ قرآنی، ایجاد فضای معنوی و اجتماعی، و معرفی بهتر این شهر به عنوان مقصدی فرهنگی و معنوی است؛ طاهره سهرابی، مسئول فرهنگسرای قرآن و عترت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز هم با اشاره به اینکه از ابتدای ماه مبارک رمضان تا شب گذشته ۲۵ محفل انس با قرآن کریم برگزار شده است که در مناطق عمومی و نقاط اصلی شهر شیراز بوده اند، می گوید: مهمترین نقاط ارگ کریمخان، باغ های ارم، عفیف آباد و جهان نما و همچنین دروازه قرآن بوده است که مخاطبین استقبال خوبی را از خود نشان داده اند و تاکنون بیش از ۳۰ هزار نفر از محافل انس با قرآن بهره برده اند.
این محافل میتوانند تاثیرات عمیقی بر روحیات افراد بگذارند و تجربهای فراموشنشدنی را برای تمامی شرکتکنندگان به ارمغان آورند. با برنامهریزی مناسب و همت مسئولان و فعالان فرهنگی، بهراستی میتوان از این فرصت بهرهبرداری کرد و شیراز را به عنوان یک شهر پیشرو در برگزاری چنین محافل معنوی معرفی کرد.