کمبودهای تغذیهای در سالمندان، خطر عفونتهای ریوی، مشکلات قلبی، لخته شدن خون در سیاهرگهای عمقی پا، زخم بستر و اختلالات چنداندامی را بالا میبرد. در بیماران سالمند بستری در بیمارستان ارتباط روشنی بین عوامل سوءتغذیه، اختلالات بیمارستانی و میزان مرگومیر وجود دارد.
سالمندان به علتهای مختلف در معرض سوءتغذیه هستند که عبارتند از:
۱. تغییر و کاهش حس چشایی
۲. مصرف داروها به ویژه مصرف همزمان چند دارو
۳. فقدان دندان یا نامناسب بودن دندان های مصنوعی فرد
۴. سوء جذب و اختلال در بلع
۵. کاهش بزاق و خشکی دهان
۶. علت های روانی مثل اختلال حافظه و…
توصیههای غذایی
سالمندان مبتلا به سوءتغذیه نیاز دارند بیشتر غذا بخورند، اما این کالری اضافی باید از غذاهای سالم تأمین شود. بهتر است از میان وعدههای پرکالری استفاده شود. به عنوان مثال کره بادام زمینی با یک تکه نان سبوس دار، یا یک برش سیب یا موز مصرف شود، پودر شیر کم چرب به شیر و ماست اضافه شود، غلات پخته با کشمش و شیر مصرف شود.
برای غنی کردن غذای سالمندان اولویت با مواد غذایی است تا مکملها. ممکن است نیاز به استفاده از پودر مکملهای غذایی وجود داشته باشد که میتوان برای افزایش کالری غذا از پودر مغزها یا جوانه گندم روی ماست، سالاد، میوهها و غلات استفاده کرد.
از سفیده تخممرغ در املت و کوکوها، از پنیر روی غذاها، سوپها، برنج و ماکارونی، از ماست چکیده، گوشت چرخکرده و ژلاتین که از نظر پروتئینی غنی است، استفاده شود.
میتوان از سمنو در میان وعده استفاده کرد.
بافت غذا را با استفاده از ژلاتین، آرد جوانه گندم، نشاسته برنج، پوره سیبزمینی و سایر پورهها غلیظ کنید.
انواع سبزیها را مصرف کرده یا پوره آنها را به غذا اضافه کنید. میتوان سبزیهای تازه را بهصورت ساطوری شده در ماست استفاده کرد.
غذاها را با استفاده از دانههای روغنی، خامه، روغن زیتون و روغن بذر کتان از نظر کالری غنی کنید.
استفاده از مخلوط حبوبات و غلات در غذاها مفید است.
یکی از علتهای کم اشتهایی در سالمندان کم آبی است. سعی کنید با استفاده از مایعات مختلف در بین وعدههای غذایی آب بدن را تامین کنید. میتوان از شیره انگور یا خرما به صورت شربت استفاده کرد. در فواصل بین غذاها روزانه حداکثر یک لیوان آب میوه طبیعی استفاده شود.
فعالیت بدنی باعث تحریک اشتها، کاهش افسردگی و تقویت استخوانها و عضلات میشود، پس فعالیت بدنی را فراموش نکنید.
انتهای پیام