به گزارش سحابپرس به نقل از پایگاه مرکز اسناد انقلاب اسلامی؛ آذر سال ۱۳۵۷ در سراسر کشور حال و هوای عجیبی برای نهضت اسلامی ایجاد شده بود. شهر مبارز و انقلابی شیراز نیز از تحولات این ماه غافل نبود و در معیت روحانیون سرشناس و انقلابی در پیشبرد اهداف مبارزاتی تمام توان خود را گذاشته بودند و با ایجاد تظاهرات و راهپیمایی اعتراضات خود را نسبت به سیاستهای رژیم اعلام میکردند. در این زمینه در کتاب «انقلاب اسلامی در شیراز» که توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده آمده است:
آیتالله دستغیب که پس از آزادی از زندان و مسافرت به مشهد تازه به شیراز بازگشته بود، در اجتماع شش هزار نفری مردم در مسجد جامع به ایراد سخنرانی پرداخت. پس از پایان مراسم مردم در دستههای مختلف ضمن سر دادن شعارهای «مرگ بر شاه» و «جاوید حکومت اسلامی» در کوچههای اطراف مسجد به تظاهرات پرداختند.
در اولین شب ماه محرم که مصادف با ۱۰ آذر ۱۳۵۷ بود، مردم شیراز و سایر شهرستانها، همانند مردم تهران و دیگر نقاط کشور با حضور در پشتبامها شروع به سر دادن ندای «اللهاکبر» و «لاالهالاالله» نمودند. در مقابل مأموران دولتی برای خاموش کردن آنان مبادرت به تیراندازی کرده و در برخی مناطق به درگیری با مردم پرداختند. بنابر گزارش ساواک، در روز ۱۱ آذر که اولین روز ماه محرم بود در شیراز و شهرستانهای کازرون، فسا، استهبان، جهرم، فیروزآباد و لار، بازار و مغازهها تعطیل بود و مردم با دادن شعار مبادرت به تظاهرات نمودند.
با شدت یافتن اعتراضهای مردم، در برخی از شهرستانها از مرکز استان درخواست کمک شد، لذا از شیراز نیروهای تقویتی و تجهیزات به شهرهای مورد نظر ارسال گردید. اعزام چند دستگاه نفربر زرهی از مرکز زرهی شیراز به جهرم جهت تقویت فرمانداری نظامی این شهر در همین راستا صورت گرفت.
در روز ۱۳۵۷/۹/۱۱ در شیراز اعلامیههایی مبنی بر آغاز تظاهرات مسلحانه در روز ۱۲ آذر بین مردم توزیع گردید. این در حالی بود که در شهرهای لار، جهرم، کازرون، نیریز و آباده تظاهرات و درگیری در روزهای ۱۲ و ۱۳ آذر با مأموران ادامه داشت. در شیراز نیز در روز ۱۳ آذر کلیه مغازههای بازار و اغلب مغازهها در خیابانهای شهر تعطیل بود و غالب کارکنان اداری دانشگاه پهلوی به نشانه اعتراض از حاضر شدن سرِ کار خودداری نمودند.
در ساعت ۱۱ صبح نیز عدهای از مسجد مولا به طرف فلکه شهرداری و عدهای نیز در خیابان گود عربها در مرکز شهر مبادرت به تظاهرات نمودند. در ساعت ۱۲:۳۰ حدود ۵۰۰ نفر با خروج از مسجد جامع به تظاهرات دست زدند. علاوه بر این، در ساعت ۱۹ پس از خاتمه نماز جماعت در مسجد جامع حدود هزار نفر پس از خروج از مسجد، ضمن سر دادن شعار مبادرت به راهپیمایی نمودند که با دخالت پلیس و مأموران فرمانداری نظامی بدون درگیری نهچندان زیاد، مردم تظاهرکننده پراکنده شدند.
علاوه بر تظاهرات، اعتصابات نیز کماکان ادامه داشت. به طوری که در ۱۴ آذر کارمندان ادارات امور اقتصادی و دارایی، شرکت ملی نفت، صنایع فولاد، سازمان آب و برق، گمرک، لولهسازی و بانکها اعتصاب نمودند و کلیه مغازههای بازار و غالب مغازههای خیابانها تعطیل بودند. همچنین به علت اعتصاب در پالایشگاه گاز بیدبلند، جریان انتقال گاز به شیراز قطع شده و در نتیجه کارخانه سیمان فارس به علت نبود گاز و سوخت مایع و قطع متناوب برق به حالت تعطیل درآمد.
در این میان ۲۶۰ نفر از وکلا و قضات دادگستری شیراز نیز ضمن اعتراض به کشتار مردم و درخواست استقلال کامل دستگاه قضایی، دست از کار کشیدند و با وجود حضور رئیس دادگستری فارس در اجتماع آنان و با انجام مذاکره با اعتصابکنندگان، آنان حاضر به ترک اعتصاب نشدند، لذا در روز بعد یعنی ۱۵ آذر، آنها ضمن ادامه اعتصاب قطعنامهای صادر کردند.
جعفر ابطحی رئیس کانون وکلای فارس، اسدالله دعوتالحق، ارسطو شعله، محمد بحرانی، حسنعلی ممتحن، ابوالقاسم کوشش، اعتمادی، عبدالرسول ناصری، ایرانی، احمد عبدی از جمله تنظیمکنندگان قطعنامه مزبور بودند. در این قطعنامه عنوان شده بود که بهعلت تألمات ناشی از شهادت عزیزترین هموطنان قادر به انجام وظیفه نبوده و تا پایان سیزدهم محرم از انجام کار معذور خواهند بود. این در حالی بود که کارکنان دادسرای شهرستان آباده نیز از روز ۱۴ آذر به مدت ده روز دادسرا را تعطیل کردند. علاوه بر ادامه اعتصاب در ادارات، امور اقتصادی و دارایی و پالایشگاه نفت، کارکنان اداره پست نیز به آنان پیوستند.
تظاهرات در شیراز همانند بسیاری از نقاط کشور در روزهای ۱۵ و ۱۶ آذر نیز ادامه داشت، لذا فرمانداری نظامی شیراز در روز ۱۶ آذر، اطلاعیه شماره ۱۴ خود را صادر کرد. در بخشی از این اطلاعیه تأکید شده بود که فرمانداری نظامی همانند سایر مردم به برگزاری مراسم عزاداری امام حسین(ع) معتقد است و جهت ایجاد تسهیلات برای برقراری مجالس سوگواری در ساعات خارج از مقررات منع عبور و مرور کوشش خواهد کرد.
در این میان از سوی عباسعلی معینی، استاندار فارس اعلام شد که صندوق ویژهای را برای طرح شکایتهای رسیده مردم تشکیل داده است. وی همچنین مدعی شد که کمیسیونی نیز برای برکناری افراد فاسد و ناراضیتراش تشکیل شده است.